Mesto za reklamu

12.11.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности говорећи о неколико стратешких тема, али прво и пре свега о здрављу наших грађана. Он је рекао да се заједно са Владом Србије кренуло у потрагу за вакцинама, како би се на најбржи начин набавиле најбезбедније вакцине и прекинули катастрофални утицаји које корона има на живот људи у Србији и на нашу економију.

„Преговарамо са свима и даћемо све од себе да обезбедимо што је могуће више вакцина и да завршимо борбу против корона вируса као једна од најуспешнијих земаља у Европи. Веома важна порука за све наше грађане је да ћемо већ пре краја децембра имати прве вакцине у нашој земљи. Здравље и животи људи су најважнији, али морамо и да радимо и да водимо рачуна о економији. Још једном желим да честитам и нашем Кризном штабу, али и лекарима, медицинским сестрама и грађанима Србије који су се веома дисциплиновано понашали“, изјавио је председник Вучић и навео да ће српске здравствене власти одобрити куповину вакцине против корона вируса тек када оне прођу провере и буду регистроване у земаљи произвођача.

Председник Вучић је истакао да је за косовско питање најбоље могуће решење оно које мора и може да се постигне кроз дијалог, и то боље раније, него касније, јер у противном може да нам се догоди сукоб, какав се догађа у случају замрзнутих конфликата. Он је нагласио да је за Србију најважнија порука мира и дијалога, али да ће морати даље да снажи, и економски и војно.

„Сукоб у Нагорно Kарабаху је показао како један замрзнути конфликт, кад га неко одмрзне, може да ескалира. Видело се да је свет, осим саопштењима, био мало заитересован  да реагује. Видело се да је другачија подела карата у свету и да на крају крајева увек морате да рачунате на сопствене снаге. Зато ће Србија морати да јача економски, војно и на сваки други начин. За нас је најважнија порука мира, дијалога и жеље да наставимо разговоре са Приштином и да разумемо да је најбоље решење које се постиже дијалогом”, рекао је председник Вучић и додао да не треба деци да остављамо замрзнути конфликт, већ да морамо да нађемо компромисно решење.

Председник Вучић је нагласио, говорећи о успостављању јединственог тржишта на Западном Балкану и иницијативи Мали Шенгден, да би отварање зелених коридора ка ЕУ значило бржи проток робе, људи, капитала и услуга.

“То значи бољи стандард за људе, веће плате и пензије. Имали смо јединствен политички став по свим овим питањима, иступали смо као блок и чини ми се да су представници најмоћнијих земаља, пре свих Меркел и Макрон, добро разумели ту нашу поруку и колики је то значај за нас”, рекао је председник Вучић и објаснио да је за српску економију проблем и то што се поједине земље Европе поново затварају, због чега је тражња мања, па индустрија не иде брзином као у септембру и октобру.

„Обављамо преговоре са представницима различитих компанија и њихов долазак је од кључног значаја за нашу земљу, то би много значило за српску привреду. Преко Развојне агенције Србије смо потписали 20 уговора 2020. године. А  инвеститори су се обавезали на улагања од укупно 1,7 милијарди евра. Запослиће 6.815 радника. То значи да код нас долазе технолошки много савршеније компаније“, закључио је председник Вучић и изразио наду да ће доћи до смањења трговинских баријера између САД и Европе, што би много значило за нашу индустрију, пре свега челика.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here