Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Скупштина Адвокатске коморе Београд (АКБ) изгласала је данас одлуку да београдски адвокати у петак, 24 децембра, ступе у обуставу рада до испуњења захтева, речено је Танјугу у тој комори.

Адвокати траже повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру.

Траже и да надлежни државни органи хитно донесу одлуку о замрзавању пореских обавеза у односу на адвокате, а према Уредби о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности и то на нивоу 2021. године, а у односу на новоуписане адвокате да пореско оптерећење буде на нивоу 2018. године (пре доношења Уредбе), све док се не постигне договор између представника адвокатуре и државе.

Београдски адвокати најављују и да у данима обуставе рада неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије без изузетака.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

На Скупштини се гласало за и против обуставе рада адвоката на територији АКБ, на иницијативу више од 600 адвоката, незадовољних ставом Врховног касационог суда поводом банкарских предмета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here