Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Конзорцијум са седиштем у Хонгконгу спровео је истраживање на основу ког је објавио листу најбезбеднијих земаља у тренутној фази пандемије коронавируса. На првом месту је Швајцарска, док је у овом тренутку најопаснија држава Јужни Судан.

Листа најбезбеднијих земаља направљена је на основу 130 квантитативних и квалитативних параметара: ефикасност увођења карантина, праћење и откривање заражених, спремност здравственог система и ефикасност влада у борби са короном.

Током ових неколико месеци долазило је до великих промена на листи. У почетку суземље које су брзо реаговале на кризу биле највише позициониране, а сада су на првим местима државе са снажним економијама.

“Швајцарска и Немачка су дошле на прву и другу позицију пре свега зато што имају отпорну економију и захваљујући пажљивом релаксирању мера и приступу економији на научним основама, без жртвовања јавног здравља и безбедности”, наводи се у студији.

Првих десет земаља на листи су Швајцарска, Немачка, Израел, Сингапур, Јапан, Аустрија, Кина, Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Србија је на листи заузела 54. место. Када је реч о комшијама, Мађарска je на 18. месту, Словенија на 32, Хрватска на 36, Црна Гора на 42, БиХ на 72, а Албанија на 88. месту.

Истраживање је спровела Deep Knowledge група, конзорцијум компанија и непрофитних организација који јеу власништву Deep Knowledge Ventures, инвестиционе фирме која је 2014. године основана у Хингконгу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here