Mesto za reklamu

11.09.2019.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С), Милорад Пуповац изјавио је данас да се неће одазвати “позиву” да се извини због својих изјава о наводном упоређивању данашње Хрватске и усташке НДХ.

На дуго очекиваној конференцији за новинаре, Пуповац је подсетио да је он у Хрватској, у којој живи, био називан разним именима И разним квалификацијама И да ни од кога није тражио извињење.

“Ја нисам четник, али од оних који мисле да јесам или кажу да јесам никада нећу тражити извињење. Онима који ме сврставају у злочинце И убице, рећи ћу да нисам И никада од њих нећу тражити извињење, онима који ме сврставају у тајне сараднике српских власти, стављајући ме у ризике, што је више од угледа, али И рејтинга у јавности, никада нећу тражити извињење”, рекао је Пуповац.

Такође је рекао да нико од њега не треба да тражи да не поистовећује демократску данашњу Хрватску с НДХ и њеном злочиначком идеологијом, јер, истиче, зна ту разлику.

Председник СДС С је новинарима рекао да та странка још није донела одлука о томе да ли ће напустити или остати у владајућој коалицији, те да ће о тој теми бити речи на данашњим страначким органима, као И током наредних дана у разговору са коалиционим партнерима.

Подсетивши на своје обраћање новинарима 23. августа, на којој су говорили његове колеге И он поводом серије напада на припаднике српске заједнице, Пуповац је рекао да је многима засметала његова брига због наставка раста мржње према Србима у Хрватској.

Многима је, казао је, посебно засметала његова бојазан да је раст те мржње такав да данашњу Хрватску може довести у стање мржње која је карактеристична само за раздобље квислиншке НДХ.

Иако се, како је рекао, реакције на такву његову изјаву И даље не стишавају, Пуповац је рекао да је након свега “веома охрабрен тим реакцијама”.

Моје су бриге и бојазни данас мање, него пре више од две седмице, јер никад досад толико утицајних гласова није осудило везу данашње Хрватске с тадашњом НДХ и без обзира на разлике које су произвели ођеци желим да разумем да су одраз дубоког моралног осећаја да данашња Хрватска не би требало да има никакве везе с мржњом, а тамо где их има, да би те везе требало у потпуности укинути”, рекао је Пуповац.

Стога је Пуповац позвао да сви заједнички у Хрватској уклоне усташку ознаку – слово У – исписану на фасадама и на саобраћајним знаковима.

“Позивам да одоре с усташким узвиком ЗДС одложимо, а његово узвикивање санкционишемо. Позивам да престанемо бити слепи и глуви на поруке попут ”Убиј Србина”, независно од карактера поруке”, навео је Пуповац.

Позвао је И да се престане са ревизијом историје која ће ићи, како је рекао Пуповац, дотле да ће се припадницима квислиншке државе одавати почасти, а страшним жртвама концентрационих логора попут Јасеновца оспоравати њихово страдање због наводног мањка форензике.

“Отклонићемо и изворе насиља према Србима и другима, због којих смо, следећи исти морални осећај, морали да реагујемо на начин како смо И реаговали на конференцији 23. августа. Нико од мене не треба да тражи да не поистовећујем демократску данашњу Хрватску с НДХ и њеном злочиначком идеологијом, јер ја јако добро знам ту разлику. И не само да је знам, ја ту разлику живим и за њу и због ње 30 година политички делујем у Хрватској, исто онако како су то чинили они најбољи представници Срба у Хрватској, свакако бољи од мене, а живели су пре мене”, рекао је Пуповац.

Пуповац је рекао И да се од њега може тражити да се дистанцира од осуда НДХи видљивих покушаја обнове или релативизације идеологије усташтва у данашњем хрватском друштву, али нико, поручио је, не треба очекивати да ћу то учинити.

Рекао је И да у овој влади И парламенту има потенцијала, не малог, те да је уверен И да има спремности за ту врсту сарадње и чврстог деловања против нетолеранције, насиља и екстремног ревизионизма који данас толико и тако непотребно оптерећује хрватско друштво.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here