Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић и потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић присуствовали су данас церемонији затварања међународне цивилне вежбе „Србија 2019“, која је у претходна три дана одржана на територији Нишавског округа.

У поменутој вежби приближно 700 чланова спасилачких тимова из Србије, Русије, Мађарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Турске, Кубе, као и представници Руско-јерменског хуманитарног центра провежбало је здружени одговор у циљу отклањања последица у ванредним ситуацијама.

Председник Вучић је оценио да је ова вежба само један од примера који потврђује важност сарадње између држава у случају великих природних катастрофа.

Желим да се и данас захвалим нашим руским пријатељима, али и пријатељима из региона, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Турске и Мађарске, као и људима са Кубе, који су се заједно са нама борили 2014. године против језивих поплава које су задесиле нашу земљу, истакао је председник Републике.

Вучић је истакао да елементарне непогоде не познају границе, и додао да је, међутим, најважније унапредити инфраструктуру како би се заштитили од потенцијалних непогода ове врсте.

Важно је и да опремимо људе, који раде један од најтежих послова у Србији и свакодневно ризикују своје животе, али и да учинимо да буду задовољни својим послом. Зато ватрогасци-спасиоци и ове године могу да очекују да ће добити најмање десет одсто повећања плате, поручио је Вучић.

Председник Републике је изразио захвалност Министарству за цивилну одбрану, ванредне ситуације и oтклањање последица елементарних непогода Руске Федерације које је, заједно са Министарством унутрашњих послова Србије, организовало ову значајну међународну вежбу у области ванредних ситуација. Председник Србије Александар Вучић  је, такође, упутио и захвалност за сву подршку председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

Стефановић је истакао да је ова цивилна вежба била одлична прилика за унапређење међународне сарадње спасилачких тимова и размену искустава.

Он је изразио захвалност свима који су учествовали у тродневној вежби, чији циљ је било додатно развијање капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме.

Природне елементарне непогоде немогуће је спречити, а климатске промене на глобалном нивоу указују нам да ћемо у годинама пред нама бити сведоци нових природних катастрофа широм света, због чега сви заједно морамо радити на увежбавању спасилаца и унапређењу њихових капацитета у случају поплава, земљотреса или пожара, поручио је Стефановић.

Потпредседник Владе је нагласио да је значај међународне сарадње у области ванредних ситуација огроман и да је то Србија осетила и на личном примеру.

Управо смо током великих поплава 2014. године увидели колико је важна помоћ иностраних партнера, када су се српским спасиоцима придружили тимови са више од 560 чланова из 14 земаља, навео је он.

Први су нам у помоћ те 2014. прискочили управо руски спасиоци, који су и током великих шумских пожара 2007. године били са нама на терену и помагали нам у гашењу ватрене стихије и ми им дугујемо велику захвалност, истакао је Стефановић.

Он је рекао да су то само неки од примера који потврђују важност сарадње између држава у случају великих природних катастрофа, уз напомену да је  пут којим Србија иде, усмерен ка изградњи и развијању успешних партнерских односа са бројним међународним субјектима система заштите и спасавања.

Заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан истакао је да је вежба „Србија 2019“ реализована захваљујући разговорима председника Србије и Руске Федерације.

Вежба је успешно одржана и све је било на изузетно високом нивоу,  захваљујући, пре свега, српским спасилачким тимовима, али и свим учесницима који су били данас са нама. Ова вежба је пример братства наших народа и пријатељства свих спасилаца на свету, истакао је Чупријан.

На свечаности поводом завршетка међународне вежбе „Србија 2019“ присуствовале су и бројне званице из земље и иностранства.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here