Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да је, све оно што се дешава у Босни и Херцеговини, део кампање да се ревидира Дејтонски споразум.

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је понашање Уставног суда Босне и Херцеговине начин да се ревидира Дејтонски споразум, што, каже, ствара узнемирење.

“Не зна се где је крај целе ове приче. Ако је оваква одлука донета, да се земљиште преписује и уписује, то је повод за озбиљно узнемирење и реакцију не само српског члана Председништва, него и Скупштине. Све је установљено на тројном деловању и те институције су у озбиљном проблему. Морају се обезбедити квалитетнији механизми да све може да функционише”, рекао је генерални секретар МСП-а.

Одаловић сматра да врло брину изјаве попут оне Бакира Изетбеговић да Милорада Додика сместа треба ухапсити.

“Замислите када би све странке у БиХ лицитирале ко треба да буде хапшен. То је за унутрашњу употребу, са једне стране, а са друге стране је и додатни притисак на међународне званичнике да се ревидира Дејтонски споразум. То ревидирање се усмерава ка смањењу одређених права и овлашћења која има Република Српска”, напомиње Одаловић.

Одаловић указује да Србија са правом реагује на оно што се дешава јер је гарант Дејтонског споразума и, како каже, мора да бди над њим.

“Међу ентитетима постоји граница, постоје прелази и службе. Постоји ентитет и овлашћења која су његова, а покушај централизованих власти је да узму то, али на штету Срба. Управљање над земљиштем значи да нема развоја Републике Српске”, упозорава Одаловић.

Грдно се варају сви они који, како каже, мисле да неко од Срба мора да ћути.

“Они реагују транспарентним путем, у парламенту, саопштавају своју позицију. Тако се брани Дејтонски споразум. То се треба зауставити у старту”, напомиње Одаловић додајући да ће Србија увек подржати српски народ који се бори за своја права.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here