Mesto za reklamu

У Београду је одржана Међународна конференција “Идентитет Европе – Мир, помирење и праведност у Европи” у организацији Београдске надбискупије, у оквиру које је мисом обелезено 100 година завршетка Првог светског рата и завршетак Године заједниства.  У цркви Успења Блажене Дјевице Марије у Београду, први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је свет потписивање примирја у Првом светском рату 11. новембра 1918. године дочекао сиромашнији за више од 15 милиона настрадалих војника и цивила, којима се данас одаје слава и почаст.

  1. 11. 2018.

У свом обраћању, први потпредседник Владе Србије је након свечаног Еухаристијског славља за мир, помирење и правду међу народима у цркви Успења Блажене Дјевице Марије, између осталог рекао:

„Велика ми је част да на позив београдског надбискупа  Монсињора Станислава Хочевара, у присуству кардинала Криштофа Шенборна, амбасадора Аустрије и Мађарске, заједнички обележимо 100-годишњицу завршетка Првог светског рата на овом светом месту.

Поносан сам што смо данас, гестом пружања руке, одали почаст свим жртвама у Великом рату и подсетили се на то да нам је једини заједнички пут – пут разумевања и опраштања.

Дубоко сам уверен да ћемо и убудуће заједничким напорима настојати да очувамо мир и стабилност, као што смо успели да тадашње несугласице током времена које је иза нас успешно превазиђемо.

Историјски сусрет поглавара наше две цркве у Хавани, 2016, доказ је да католички и православни свет никада нису били тако блиски. Света Столица и до сада је у погледу забринутости за судбину хришћанског духовног и културног наслеђа на Косову и Метохији испољавала примерену одговорност и подршку Српској православној цркви.

Први светски рат био је катаклизма европских, а потом и светских размера. Због масовне погибије људи и разарања невиђених до тог времена, неизмерно је важно континуирано и изнова неговати културу сећања на Велики рат. Он у колективном памћењу Срба представља доба страдања, победе, ослобођења и уједињења свих јужних Словена. Та слобода је, међутим, плаћена огромним људским жртвама. Мало је породица у данашњој Србији које некога нису изгубиле у Првом светском рату.

Данас, из ове перспективе, сви смо поражени. То је био рат свих наших народа, чији смо представници. Први светски рат није оставио неизбрисиве трагове само на појединцима, већ су сви слојеви становништва, све нације од тада делиле време на пре и после њега.

Двадесетих и тридесетих година XX века, широм Европе и света ницала су знамења која су преживеле подсећала на славу и страдања из Великог рата. Други светски рат га је, својим ужасима, превазишао и привремено потиснуо из сећања.

Србија је, процењује се, током Првог светског рата изгубила готово трећину укупног становништва. Потписивање примирја 11. новембра 1918. године свет је дочекао сиромашнији за више од 15 милиона настрадалих војника и цивила. Овом свечаном литургијом данас одајемо им почаст и славимо мир и помирење међу народима за које су они дали своје животе.

У духу завршетка сукоба који данас славимо, цитираћу поглавара Римокатоличке цркве папу Франциска: „Сваки пут када оставимо иза себе наше предрасуде и смогнемо храбрости да изградимо нове братске односе признајемо васкрснуће Христа“. И да се више никада не понови“, поручио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here