Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Став Европске уније о царинама Приштине на увоз српске робе је „и даље јасан и ми поново наглашавамо хитност укидања тих мера“, а „сви потези и изјаве неспојиви с општим и стратегијским интересима региона морају изостати“, изјавила је агенцији Бета у Бриселу портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич.

Маја Коцијанчич је тим одговорила на молбу Бете да пренесе став ЕУ о изјави српског председника Александра Вучића да је битно да међународна заједница и Европа саопште да ли ће ускоро бити укинуте косовске таксе на робу из Србије и да ли ће бити настављен дијалог, како би он знао да ли да се у Србији организују ванредни избори или не.

На питање како ЕУ дела на томе да огромне царине Приштине на увоз из Србије брзо буду укинуте и да се обнови дијалог, Маја Коцијанчич је указала и на посету европског комесара Јоханеса Хана пре неколико дана Приштини.

Портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини је навела да „Европска унија очекује да Србија и Косово брзо испуне преузете обавезе у дијалогу, имајући у виду директну везу између свеукупне нормализације њихових односа и опипљивих изгледа за испуњење њихових тежњи у односу на ЕУ“.

„Ми смо усредсређени на то да текући рад у склопу дијалога са циљем постизања правно обавезујућег споразума о целовитој нормализацији односа изнедри трајно решење за отворена питања“, ставила је до знања представница за штампу Федерике Могерини.

И, како је додала, „то значи да се постигне оствариво, одрживо, реалистично узајамно прихваћено решење у сагласности са међународним правом и ‘правном тековином’ ЕУ и прихватљиво за све чланице ЕУ и регион“.

„И у ширем оквиру, ми подвлачимо да дијалог Приштина-Београд захтева атмосферу која доприноси добрим суседским односима, што значи да су постигнути споразуми испоштовани, док сви потези и изјаве неспојиви са општим и стратегијским интересима региона морају изостати“, указала је Маја Коцијанчич.

„Ми поздрављамо“, навела је портпаролка у ЕК, „усвајање резолуције у Скупштини Косова о наименовању чланова Делегације за дијалог са Србијом, подстичемо политичке и цивилне чиниоце на Косову да конструктивно раде на дијалогу и поздрављамо решеност косовских власти да у томе усвоје јединствен приступ“.

„Српска стварност“ / ТВ Мост, Б 92 /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here