Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Суботици, након заједничке седнице влада Србије и Мађарске, да је на овом састанку закључено да је право време да две земље почну да раде на свеобухватном уговору о стратешком партнерству.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Мађарске Виктором Орбаном, оценила да ако неке земље треба да имају уговор о свеобухватном стратешком партнерству, онда су то свакако Србија и Мађарска, на чему ће се радити у наредном периоду.

Она је изразила велику захвалност Мађарској на снажној и континуираној подршци процесу евроинтеграција Србије, на балансираном ставу према питању Косова и Метохије, као и на односу према српској националној мањини у Мађарској.

Премијерка је упутила захвалност Орбану и на, како је рекла, великом доприносу очувању српске културне баштине у Мађарској и унапређењу права и слобода српске националне мањине у тој земљи, указавши на то да су јој представници Срба у Мађарској рекли да могу само у суперлативу да говоре о ономе што тамошња влада ради за њих.

Према њеним речима, српска национална мањина је прошле године добила додатних 3,2 милиона евра за програме подршке очувања српског језика, школа, цркве и културно-историјске баштине.

Премијерка је, такође, истакла и да постоји одлична сарадња државе Србије са Националним саветом мађарске националне мањине.

То је, како је нагласила, још један показатељ како треба да изгледају добросуседски односи и међусобно уважавање и поштовање.

Захваљујем Мађарској на подршци и искреном односу и великом пријатељству према Србији, рекла је Брнабић.

Она је навела да је Србија кренула у припремне радове за изградњу деонице Турског тока кроз нашу земљу, и најавила да ће до краја месеца бити издате и грађевинске дозволе за прве две деонице, а након тога следи и званично отварање радова.

Премијерка је, говорећи о важности инвестирања у Србију, истакла да је приоритет Владе економски раст, отварање нових радних места и могућност избора посла за грађане Србије, што самим тим утиче и на повећање плата и бољи животни стандард.

Брнабић je рекла да су мађарске инвестиције у Србију не само добродошле, већ су истовремено и веома важан елемент наше економије, и додала да се са том земљом преговара о новим улагањима, посебно у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Председница Владе је као пример навела заједничку инвестицију – отварање погона фабрике за прераду воћа у Ариљу, у вредности од 7,5 милиона евра.

Мађарска има јаку пољопривреду и прехрамбену индустрију. Од њих можемо много да научимо и то знање можемо да увозимо преко њихових инвестиција, рекла је Брнабић.

Она је као још један добар пример заједничке сарадње навела дигиталну фарму у Криваји, која је отворена у партнерству са Универзитетом у Новом Саду и БиоСенс институтом из Новог Сада.

Реч је, како је објаснила, о првој дигиталној фарми у региону која показује на који начин могу да се користе савремене технологије како би се повећала ефикасност у пољопривреди и без додатних улагања повећа принос за 30 или чак 50 одсто.

Премијерка је, одговарајући на питања новинара, истакла да је потребна јединствена европска политика о миграцијама, указавши на то да је Србија показала да је и по том питању поуздан и предвидив партнер.

Питање миграција је, пре свега, питање за Европску унију, па тек онда за Србију, нагласила је Брнабић, уз напомену да је наша земља током највећег мигрантског таласа 2015. и 2016. године била у специфичној ситуацији пошто су мигранти улазили у њу из ЕУ и настављали даље у Унију.

Према њеним речима, било је тешко да земља која није чланица ЕУ брани европске границе када оне нису одбрањене у земљама Уније на првој тачки.

Она је указала на то да су наша војска и полиција показале професионалност у томе како може да се брани граница и спречи илегални улазак у Србију, али и да се партнерима у ЕУ дају све потребне информације о мигрантима.

Председница Владе је навела податак да у Србији тренутно борави приближно 3.500 миграната, уз напомену да наша земља ни сада није њихова финална дестинација.

Орбан је нагласио да је Србија показала колико је великодушна када је раније прихватила одлуку Мађарске да постави ограду на граници.

Према његовој оцени, Србија је схватила да ће и она имати користи од тога јер ако мигранти не могу да уђу у Мађарску, онда ће мање долазити и у Србију.

Оно што је добро за Мађарску, добро је и за Србију. То је заједнички успех српске и мађарске миграционе политике, нагласио је Орбан и додао да је неопходно даље размишљати о проблему миграната.

Он је предочио да Мађарска нема довољно новца за њихово збрињавање и да ЕУ треба да се побрине о томе, и додао да је Унија сада много мање угрожена од миграција преко Балкана и Мађарске, и да главни таласи долазе из северне Африке.

Премијер Мађарске је пренео да је током данашње заједничке седнице у Суботици највише речи било о отварању нових граничних прелаза и о даљој економској сарадњи.

Орбан је подсетио на то да путовање возом од Београда до Будимпеште сада траје осам сати, а да је циљ да се инвестира у железницу и граничне прелазе како би путовање између две престонице трајало краће.

Он је рекао да је био запањен када је видео којом брзином Србија напредује у смањењу државног дуга и какво је стање сада у њеном буџету.

Волимо да сарађујемо са Србијом јер увек нешто ново научимо,  што можемо да применимо код куће, нагласио је Орбан, упутивши позив Влади Србије да дође у Мађарску, како би се разговарало о будућим плановима.

Он је поново изразио наду да ће се Србија ускоро прикључити ЕУ јер је то у интересу свих, и нагласио да су и у Мађарској и у Србији људи заинтересовани за политичку стабилност.

Када постоји политичка стабилност, тада постоји и економски раст. У том случају треба да искористимо све предности, закључио је председник Владе Мађарске.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here