Mesto za reklamu

17.03.2020.

Преговори експертских тимова Владе и Епископског Савета Српске православне цркве (СПЦ) поводом Законом о слободи вероисповести, који су требало да буду настављени сутра, одгођени су због ситуације у вези са коронавирусом, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Из Митрополије су казали да су добили информацију од Владе да се због новонастале ситуације у вези вируса Ковид 19 преговори експертских тимова одлажу.

„С обзиром да се ради о ванредним околностима схватамо и прихватамо разлоге одлагања“, навели су из МЦП.

Они су рекли да их, поверење које је нарочито нарушено последњих неколико месеци, обавезује да поновe јасан став када је у питању „дискриминаторни Закон“.

„Говоримо и у име стотине хиљада незадовољних грађана који су већ три месеца у величанственим литијама јасно саопштили да не пристају на безакоње и отимање светиња саопштивши да овај и овакав Закон је у спорним одредбама неприхватљив и неприменљив“, истакли су из МЦП.

Према њиховим речима, то је разлог зашто желе да разговарају искључиво о његовој промени а не примени.

Из Митрополије су апеловали на све државне органе да се уздржавају од сваке врсте примене или припреме за примену Закона о слободи вероисповијести.

У МЦП сматрају да би се сваки једнострани потез власти и евентуална злоупотреба у овим ванредним условима, негативно одразила на даљи ток преговора и удаљила од сваког компромиса и ваљаног договора.

Они су поручили да остају спремни и отворени за наставак преговора на експертском нивоу чим се околности промиене будно пратећи све што се дешава у вези са спорним Законом.

„Због неких недобронамерних медијских коментара, користећи и овако озбиљну ситуацију у борби против Цркве, желимо да упознамо јавност да су црквене активности сведене на минимум, поштојући препоруке надлежних институција“, наводе из Митрополије.

Из МЦП су подсетили, да су молитвене литије привремено обустављене одмах након изрицања мера о забрани јавног окупљања.

Следећи одлуке и препоруке, донета је одлука и да Цетињска Богословија обустави наставу и распусти све ђаке кућама.

Како су навели, обустављени су часови веронауке, пробе хорова и заказаних предавања, трибина и манифестација, а преко црквених медија се свакодневно верници информишу о мерама опреза.

„У том смислу смо, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, обезбедили и гостовања епидемиолога и осталих стручњака из ове области“, казали су из МЦП.

Оцењује се да све то показује да Црква своје активности прилагођава актуелном стању у Црној Гори и свету апелујући на савестан и одговоран однос сваког верника.

„Предање и искуство Цркве нас учи да ништа у животу не бива без Божјег допуштења. Тако је и са новим вирусом“, навели су из Митрополије.

Они су рекли да свако искушење па и ово, подсећа да „смо ипак само људи, слаби, подложни болестима и смрти које долазе као последица пале људске природе“.

„Зато је присуство Цркве у том палом свету спасоносно и љековито јер нам у њој Бог даје исцељење управо те и такве природе, дарујући човеку целосно здравље и духовно и телесно“, казали су из МЦП.

Митрополија је у данима појачаних искушења позвала све вернике на још усрднију молитву и пост како би панику и страх замијенили вера и нада.

Из МЦП наводе да су њихове молитве упућене и за лекаре који се даноноћно несебично труде жртвујући се на боголики начин да помогну онима којима је то потребно.

„За помоћ призивамо њихове колеге, светитеље-љекаре који су кроз векове људе лечили и од телесних и од духовних болести. Шаљемо благослов Господа нашега Исуса Христа истинског љекара душа и тела наших да нас сачува од сваког зла, болести и мржње и да нас све у ове дане поста врати на пут покајања, праштања и љубави“, поручили из МЦП.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here