1. 10. 2020.

Председник Србије Александар Вучић је на затварању “Дечије недеље” у Палати “Србија” поручио деци да поред игре треба да буду вредни, одговорни и да воле своју земљу. Истакао је да се читајући њихове радове уверио у изузетну љубав коју гаје према Србији.

“Прочитао сам радове Дуње, Невене, Патриције и Габријеле. Мислио сам да су нове генерације те које се разумеју у виртуелни свет и погрешно уверен да мање уче, да су мање писмени од претходних генерација. Радови које сам прочитао су изванредни, писала су их деца изузетног талента. Показали су изузетност, борбеност, љубав према Србији”, рекао је председник у обраћању на свечаности.

Председник каже да је, обилазећи штандове са девојчицама и дечацима са којима јепричао, видео да сви имају самопоуздање и да виде како могу да чувају и мењају Србију на боље.

Према његовим речима, тема литерарног конкурса “Зашто волим Србију” је лепа, а показала је колико деца воле своју земљу и посебно љубав Срба из дијаспоре према матици.

“Љубав према Србији и сама тема је толико лепа и важна и није била симбол генерације којој сам припадао”, рекао је председник.

Истиче да му је посебно важно и драго што су учествовала деца из свих делова земље, као и дијаспоре.

“Ако прочитате Патрицијин текст, ја то сада да ми дате не бих умео тако. То је написано са толико љубави, а Патриција каже волим своју мајку, али је она моја мајка, а Србија је мајка свих нас”, навео је Вучић.

Председник је додао да из Патрицијиног текста, која је из Бањалуке, може да се види љубав која долази од Срба са оне стране Дрине.

“Ми у Србији не можемо то да разумемо. Мој отац је са оне стране Дрине и увек је говорио да не могу они који су из Србије да разумеју колика је њихова љубав према Србији”, поручио је Вучић.

Организатор Дечје недеље је хуманитарна организација “Дечје срце”, а испред теорганизације Горан Ројевић рекао је да су организовали ту манифестацију да би се деци показале праве вредности, те да су зато били окренути тематски спорту, образовању, заштити животне средине, солидарности.

Председник жирија на литерарном конкурсу Виктор Лазић поручио је да се праве вредности гаје, чувају и тек временом постају блиставе.

“Дечија недеља” је ове године организована тако што се водило рачуна о здрављу и безбедности у складу са поштовањем свих епидемиолошких мера у борби против ширења коронавируса.

Та манифестација слави право деце да уживају у детињству и младости, а уједно је и прилика да најмлађи покажу своје вештине, способности и таленте.

У основи њене припреме је Конвенција Уједињених нација о правима детета из 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here