Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Удружење поштовалаца књижевног и духовног рада професора  Слободана Костића у сарадњи са Домом културе Грачаница, организовало је  манифестацију у његову част.

У манастиру Тамница у Речану крај Косовске Каменице, родном месту професора Слободана Костића, служена је литургија и одржан парастос једном од великана наше културе преминулом пре седам година.  Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење монахиња из  манастира Грачаница, монаха манастира Драганац, старешине цркве Светог Марка у Београду, оца Трајана,  и локалних свештеника.

После литургије, у породичној кући Слободана Костића, организован је културни програм у којем су  учествовали Културно уметничко друштво Крива  Река, певачка група ОШ “Десанка Максимовић“, женски хор Гимназије  и његова сабраћа – књижевници.

У склопу манифестације одржана је и промоција књиге Ђорђа Јевтића “Косово у делима српских аутора” и додељена је прва  књижевна награда “Слободан Костић”.Награда је припала песнику Ивану Негришорцу из Новог Сада за збирку “Истрага предака”.

Ово је други  пут да се у Косовском Поморављу на овакав начин обележава сећање на лик и дело једног од најзначајних књижевних стваралаца  Косова и Метохије. Поред рођака, многобројних  пријатеља и студената, овом обележавању присуствовао је и наш прослављени глумац Гојко Балетић, који је уједно и водио културни програм.

На крају манифестације у Речану, додељене су благодарнице за пружање моралне и материјалне помоћи у организовању ове манифестације, међу којима је и РТВ Пулс.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here