Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Грађани незадовољни предложеним законима о референдуму и о експропријацији и најављеним доласком „Рио Тинта“ у Србију одржали су вечерас протест испред зграде Председништва у центру Београда где су у улици Краља Милана блокирали саобраћај. Окупљенима је прво приказана спорна реклама против „Рио Тинта“ уз поруку да Србија није на продају.

Иницијатива „Крени промени” предала је Скупштини Србије 68.000 потписа против измена закона о референдуму и експропријацији, док је петицију против „Рио Тинта” потписало више од 200.000 људи.

Протест је почео испред зграде Председништва Србије против измена Закона о референдуму и о експропријацији.

Организатори, еколошке организације, тврде да се закони мењају на штету земље, а у интересу крупног капитала.

Грађани протестују против доласка „Рио Тинта” и, како кажу, уништавања Макиша.

Сматрају да ће изменама Закона о експропријацији бити омогућено да се све прогласи за јавни интерес и у складу са тиме одузме уз накнаду.

Окупљенима се најпре обратио Саво Манојловић из иницијативе „Крени промени“ и поручио да ће се људи солидарисати са грађанима Јадра и запретио да ће ако се донесу спорни закони најпре блокирати аутопутеве у Србији на сат времена.

Како је поновио, законом о експропријацији ће људима моћи да се узимају земља и куће и да ће први на удару бити људи из Јадра, али да ће бити погођени сви који се буду нашли на путу грабежљивим компанијама.

Навео је да није тачно да је „Рио Тинто“ купио у Јадру земље колико му треба јер је, како је рекао, од неопходних 600 хектара купљено само 140 и да је премијерка Ана Брнабић изнела лажне податке.

Глумица Јелена Ступљанин рекла је да се свуда у свету чува природа а код нас изгледа хоће да се уништи.

Божо Прелевић из Скупштине слободне Србије је истакао да ће закон о експропријацији и референдуму омогућити колонизацију Србије за рачун крупног капитала.

Окупљени активисти и грађани носили су транспаренте против „Рио Тинта”, а протест протиче без инцидената.

После једноипочасовног протеста испред Председништва окупљени су одржали протестну шетњу током које су прошли поред Трга Републике, РТС и завршили је испред зграде владе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here