28.12.2019.

Протест „1 од 5 милиона“ одржан је вечерас 56. пут, последњи пут у овој календарској години, а учесницима се на платоу код Филозофског факултета у Београду обратио председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић.

Бодрожић је окупљенима честитао на упорности и храбрости, поручивши им да чувају и доносе „пламен слободе“, иако их, како каже, застрашују „пропагандисти који себе називају новинарима“, преноси Танјуг.

Бодрожић је рекао да се нада да ће једног дана уредници бројних медија морати да се извињавају грађанима за лажи које свакодневно пласирају.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС), Жељко Бодрожић, изјавио је на Платоу да су многе његове колеге погазиле новинарску професију и ставили се у службу пропаганде власти.

Он је рекао да машинерију за производњу лажних вести чине све телевизије са националном фреквенцијом и скоро све локалне ТВ и радио станице и скоро све новине.

“Захваљујући пропаганди, која се свакодневно емитује, многи људи заиста верују да је дошло златно доба”, рекао је Бодрожић.

Он је поручио да верује да ће ускоро доћи дан када ће плаћени пропагандисти морати да објасне грађанима зашто су их годинама обмањивали.

“Верујем да ће ускоро директор и уредници РТС, тзв. јавног сервиса, морати да објасне зашто су нас свестрано обавештавали о пожарима у Аустралији а скривали пожар који је прогутао кућу мог колеге Милана Јовановића, зашто су нас обавештавали о светским узбуњивачима Асанжу (Џулијану) и Сноудену (Едварду), а не и о Александру Обрадовићу из Крушика, зашто су нас информисали о протестима у Паризу, али не и о протестима у Београду”, поручио је Бодрожић.

Бодрожић очекује да ће се протести наставити и да ће грађани који се окупљају на протесту „1 од 5 милиона“ победити.

Студенткиња Валентина Рековић је, резимируајући шта је урађено у 2019. години, рекла да је владајућа Српска напредна странка само “напредовала у пљачкању државе и народа, у криминалу и корупцији.

“А шта су грађани на улици урадили? Почели су слободно да мисле, говоре и делају. Овим протестима смо показали да сви заједно можемо да ослободимо Ректорат, Александра Обрадовића и сваку институцију у овој држави”, рекла је Рековић. 

Демонстранти су у протестној шетњи прошли централним градским улицама, поред Председништва и СкупштинеСрбије, да би шетњу окончали код РТС-а. Током шетње са разгласа је, уз музички ремикс, пуштен снимак недавног обраћања председника Србије Алексндра Вучића на кинеском језику.

Улаз у РТС поново је облепљен лецима и плакатима. Поруком да не сме бити “па шта” када је реч о аферама окончан је 56. протест “Један од пет милиона” испред зграде Радио телевизије Србије (РТС) у Београду.

Учесници антивладиних протеста “Један од пет милиона” залепили су плакате на улаз у РТС на којима је био цитат председника Србије Александра Вучића “Па шта?” и називи афера актуелне власти из ове и протеклих година. На плакатима је, између осталог исписано, “Станика Глигоријевић”, “Јовањица”,” хеликоптер”, “Оливер Ивановић”, “плагијат”, “Савамала”, “узбуњивачи”…

Настављајући шетњу учесници протеста су се у једном тренутку зауставила код зграде председника Србије, на Андрићевом венцу, где су узвикивали “Вучић -Мило диктатори”.

Учесници протеста “Један од пет милиона” поручили су да се и у наредној години наставља “маратон док се не ослободи сваки човек” у Србији.

“Настављамо и наредне године наш маратон док не ослободимо сваког човека у Србији. Прво раднике РТС-а јер ни њима не сме да буде ‘па шта'”, рекла је Рековић, најављујући наредни протест за 4. јануар наредне године.

Протест је прошао без инцидената.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here