Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић састале су се данас са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

На редовном месечном састанку, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић информисао је о актуелним предметима које јавна тужилаштва воде у вези са кривичним делима која су извршена на штету безбедности новинара. Од почетка ове године, у само око 10 одсто предмета није откривен починилац.

Стаменковић је обавестио чланове Радне групе о статусу предмета које се редовно прате. У случају новинара Милана Јовановића из Гроцке, 22. октобра је одржан претрес за последњег, четвртог окривљеног, док се, када је реч о троје првостепено осуђених, чека одлука Апелационог суда по жалби.

У предметима новинарке Јелене Зорић и новинара Дашка Милиновића, заказани су претреси који ће бити одржани у току овог месеца.

У случају претњи новинару Марку Видојковићу, приведено је лице које је окривљено и одређен је притвор, и биће подигнут оптужни акт.

Поред наведених предмета које Радна група пажљиво прати, договорено је да се прати и случај претњи новинарки листа „Данас“ Снежани Чонградин. На основу пријаве коју је поднео НУНС, формиран је предмет у надлежном тужилаштву и очекује се да новинарка Чонградин да изјаву у наредним данима.

Члан Радне групе Веран Матић известио је о раду СОС телефона у протеклом месецу и о пријавама које су достављене.

На данашњем састанку Радне групе посебно се разговарало о изменама и допунама Кривичног законика које је израдило Министарство правде, а на основу анализе проф др Зорана Стојановића и уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Члан Радне групе из Министарства правде Јован Ћосић подсетио је на то да су измене и допуне израђене на основу анализе проф Стојановића, који је један од највећих стручњака за кривично правну заштиту у нашој земљи и региону и међу најбољима у Европи.

Измене и допуне инициране су у оквиру Сталне радне групе за безбедност новинара и подржала их је Радна група за безбедност и заштиту новинара, и то у циљу унапређења кривично правне заштите новинара и заштите слободе јавног изражавања. Јавна расправа коју је Министарство правде водило онлајн трајала је од 7. до 27. октобра.

У међувремену, међутим, појавили су се одређени коментари у јавности и критике на решења која су дата у предлогу, иако су сва релевантна медијска и новинарска удружења подржала предлог.

Како би се овај процес завршио у најбољем интересу новинара и уз потпуну транспарентност и инклузивност, на чему је Радна група инсистирала у свим процесима, на предлог новинара чланова Радне групе и партнера из међународних организација дат је предлог Министарству правде да продужи јавну расправу за још 20 дана.

Председница и потпредседница Владе истакле су да Влада остаје посвећена изградњи поверења и унапређењу дијалога са свим представницима новинара и медија.

На састанку је такође договорено да заштитник грађана достави анализу предложених измена Закона о јавном реду и миру у делу, које се односе на новинаре, о чему би се разговарало на следећем састанку Радне групе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here