Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да ће најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији данас бити уручени уговори о раду, при чему ће држава најбољим студентима плаћати специјализацију и докторске студије.

   Лончар је у изјави за Телевизију “Пинк” подсетио на то да је ово трећи пут да држава најбољим ђацима и студентима медицине уручује уговоре о раду, чиме испуњава обећање да ће на сваких шест месеци наградити најбољу децу.

Према његовим речима, посао ће данас добити више од 100 младих лекара, док је у последње три акције посао добило приближно њих 300, као и специјализацију и докторске студије о трошку државе.

Данас ће први пут уговоре о раду добити 158 медицинских сестaрa и техничара, док ће наредних дана такав уговор добити још приближно 240 средњошколаца, прецизирао је министар.

Он је напоменуо да се размишља и о томе да се медицински радници укључе у пројекат изградње повољних станова, који тренутно постоје за припаднике снага безедности, како би и њихово стамбено питање било решено.

Лончар је најавио да ће до краја године бити новог повећања плата за медицинске раднике, напомињући да је лекарима закон дозволио да, осим у државним установама, приход могу да остварују и у три приватне ординације, како би надокнадили оно што се зарађује у другим европским земљама.

Анкете су показале, како је рекао, да плате нису једини и главни фактор одласка лекара из земље, већ да су то пре свега услови рада и могућност напредовања, на чему је држава последњих година нарочито радилa отварајући нове болнице, клиничке центре, куповала најсавременију опрему.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here