Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је пуштањем у рад новог информационог система е-Инспектор Србија данас добила потпуно електронски и транспарентан инспекцијски надзор, једини те врсте у Европи.

Брнабић је, учествујући на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, навела да је новом информационом систему е-Инспектор данас приступило 36 инспекција, а да ће преосталих седам бити укључено до краја године.

Премијерка је истакла да Србија тако показује да може да буде лидер у Европи када се уложи енергија, време и новац и када држава у целини стане иза неког пројекта.

Она је указала на то да су инспекције један од основних стубова у борби против сиве економије и корупције, као и за достизање фер конкуренције на тржишту и јачање привреде, а посебно сектора малих и средњих предузећа и предузетништва, који нам је неопходан за већи и бржи раст.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић истакао је да ће систем е-Инспектор у великој мери променити статус инспектора и природу инспекцијског надзора.

Поступак ће бити много транспарентнији и без дуплирања, као и ефикаснији и јефтинији за привреду, пошто ће бити без папирологије, објаснио је Ружић, уз подсећање на то да само један поднесак о извршеном инспекцијском надозору кошта приближно 15 евра.

Он је нагласио да ће бити остварен велики бенефит за буџет и привреднике, и додао да ће данас Канцеларија за ИТ и електронску управу уручити нове лаптоп рачунаре свим инспекторима који су прошли обуке, како би радили на електронском сервису е-Инспектор.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић рекао је новинарима, уочи поменуте седнице, да је та канцеларија претходних годину и по дана радила на имплементацији овог веома сложеног информационог система електронске управе.

Јовановић је нагласио да ће од сутра 1.500 инспектора на терен изаћи користећи лаптоп рачунар, мобилни интернет и квалификовани електронски сертификат.

Председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић рекао је да су постигнути велики резултати, пре свега на побољшању статуса инспектора.

Пауновић је навео да је Влада усвојила и закључак којим ће се повећати број инспектора, с обзиром на то да тренутно у Србији има нешто више од 4.000 инспектора, што је четири пута мање од стандарда који важи у Европској унији.

Председник Скупштине НАЛЕД-А Драган Пенезић рекао је да проблем сиве економије у Србији, према последњим истраживањима, обухвата приближно 15 одсто БДП-а.

Пенезић је истакао да, имајући у виду да готово пет милијарди евра сваке године заврши у сивим токовима, одговорна привреда подржава сваки вид активности који ће допринети сузбијању тог проблема.

Ту, пре свега, мислим на годину борбе против сиве економије, чиме је Влада Србије показала да жели да стратешким приступом решава овај проблем, нагласио је он, уз напомену да је у оквиру мера које се тичу Акционог плана за сузбијање сиве економије једна од најбитнијих реформа инспекције.

Он је напоменуо да су у сарадњи са Европском банком за обнову и развој обезбеђена средства за формирање Координационе комисије за инспекцијски надзор, која ради у пуном капацитету у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Уз помоћ Краљевине Холандије и Амбасаде Норвешке радимо на успостављању система за споразум о признању прекршаја у области сиве економије, као и за побољшање управног надзора инспекција, додао је председник Скупштина НАЛЕД-а.

Пенезић је указао на то да је једна од ствари на којима НАЛЕД тренутно ради успостављање јединственог контакт центра за инспекцијски надзор, односно јединственог центра преко кога ће и грађани и привреда моћи да пријаве сиву економију.

Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи подсетила је на то да та банка већ две године подржава реформе у области пословних инспекција.

Ово је једна од области у којој смо забележили доследну имплементацију реформи, истакла је Харгитаи и додала да ће ЕБРД и убудуће подржавати реформске мере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here