Mesto za reklamu

01.01.2020.

Цене роминга у земљама Западног Балкана од данас ће бити снижене од девет до 35 одсто, у складу с другом фазом примене регионалног споразума о ромингу.

Цене роминга за државе Балкана биће од 1. јануара 2020. године знатно ниже него што су биле до сада. Ову новост најавила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, а додаје да ће цене остати исте у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Просечна цена одлазног позива из Србије од данас ће износити 7,1 динар, што је, рекла је Матићева за Танјуг, додатно смањење за 34 одсто у односу на претходно снижење цена из јула 2019. године.

Јефтинији роминг за Балкан

Просечна цена долазног позива за Србију биће 5,6 динара, а СМС поруке 2,9 динара, док ће пренос података у просеку коштати 3,6 динара по мегабајту.

Матићева је подсетила да је Споразум о снижавању цена роминга у региону, који је потписан у априлу, почео да се примењује 1. јула 2019. године, а да од 1. јануара 2020. почиње примена друге фазе, која предвиђа ново смањење трошкова.

Србија и Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) ће са три мобилна оператера наставити да у потпуности поштују потписани споразум, каже Матићева и додаје да су БиХ и Црна Гора у децембру 2019. донеле одлуку да од 1. јануара не појефтине роминг, већ да задрже цене уведене 1. јула.

„Не може се рећи да крше споразум јер су примениле прву фазу. Међутим, ове две земље су тражиле додатно време за усклађивање са њиховим мобилним операторима и регулаторним агенцијама како би примениле другу фазу“, рекла је Матићева, а преноси РТВ.

Подаци указују на то да је у прва три месеца примене регионалног споразума око 1,3 милиона грађана Србије користило роминг у земљама Западног Балкана и да их је за око девет одсто више у поређењу са истим периодом прошле године.

Мења се начин обрачуна

„Тај податак иде у прилог томе да је примена споразума донела финансијску уштеду и олакшала комуникацију за наше грађане“, казала је Матићева.

На основу регионалног споразума, од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године предвиђено је постепено снижавање цена роминга у неколико фаза.

Од 1. јануара 2020. године се мења начин обрачуна трошкова роминга, тако да ће сви корисници плаћати роминг по принципу који подразумева збир домаће цене (коју тренутно плаћају у домаћем саобраћају ) и роминг накнаду.

Од 1. јула следеће године предвиђено је додатно снижавање роминг цена за долазне позиве и пренос података за све кориснике. Планирано је од 1. јула 2021. потпуно укидање накнада за роминг у региону Западног Балкана, односно да корисници плаћају услуге роминга под истим условима који се примењују у домаћем саобраћају.

Регионални споразум о ромингу потписали су у априлу ове године, на другом Дигиталном самиту ЗБ у Београду, представници западнобалканске шесторке (Србија, Црна Гора, БиХ, Македонија, Албанија и Косово).

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here