Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Од 14. децембра ступа на снагу пропис који дефинише да ће биљке које путници из Србије желе да унесу у земље ЕУ, морати да имају фитосанитарни сертификат, пише “Блиц”. Како је том листу речено  у Европском телу за безбедност хране (EFSA), то значи да ће се путницима на граници са, на пример, Мађарском или Хрватском, одузимати већина воћа, попут јабука, крушака, шљива и трешњи, али не и банане, ананас, кокос, дуријан и урме.

“Блиц” наводи да су строжи правилници о томе шта путници смеју да унесу у ЕУ направљени због биљних штеточина, као део директиве Уније која се односи на воће и поврће, а која се примењује у зависности од процене.

На листи биљних штеточина те европске институције због којих су пооштрена правила су 20 карантинских штеточина које се множе и шире, међу којима су јапанска буба, азијска буба дугог рога, цитрусове зелена и црна тачка и Xylella fastidiosa, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

“Избор штеточина заснован је на процени Европске комисије и EFSA које узимају у обзир вероватноћу ширења, успостављања и последице штеточина. Уредбом се утврђује листа биљака високог ризика чији ће увоз на територији ЕУ бити привремено забрањен од 14. децембра”, наводе у EFSA.

Нова правила, како додају, имају за крајњи циљ заштиту територије ЕУ и њених биљака, као и сигурну трговину и ублажавање утицаја климатских промена на здравље усева и шума.

У EFSA тврде да ће од нових правила имати користи и грађани, узгајивачи и пољопривредници.

Ова правила, напомиње “Блиц”, неће погодити извознике ових врста воћа јер они свакако морају да имају фитосанитарни сертификат, за разлику од грађана који путују у земље ЕУ.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here