Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саоштило је данас да измене и допуне Закона о матичним књигама, које предвиђају могућност добровољног уписа податка о националној припадности у матичне евиденције и упис промене пола у матичну књигу рођених, почињу да се примењују од 1. јануара.

Једна од најважнијих новина коју овe измене закона доносе, а који је Скупштина Србије усвојила 20. јуна 2018. године, односи се на вођење матичних књига у електронском облику – Регистру матичних књига као јединственој бази података о личном стању грађана.

Електронско вођење ове евиденције омогућава и електронску размену података са другим службеним евиденцијама које воде различити органи.

Између осталог, омогућено је повезивање матичних књига са јединственим бирачким списком како би се обезбедила ажурност, тачност и поузданост података.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић истакла је тим поводом да су матичари у општинама и градовима готово у потпуности извршиле препис података из матичних књига грађана за последњих 100 година у електронски облик.

Сада, са новим законом, ми их обавезујемо да податке директно уносе у електронски регистар и да други органи користе те податке за одређене поступке, како бисмо као управа пружали брже и квалитетније услуге нашим грађанима, објаснила је она.

Дражић је нагласила да је изменама закона омогућена и значајна новина, а то је да се у матичну књигу рођених уписује податак о националној припадности, као и податак о промени пола, на основу потврде здравствене установe.

Према њеним речима, евидентирањем податка о промени пола у матичну књигу рођених, омогућиће се несметано остваривање даљих права и интереса грађана.

Такође, како је додала, припадници националних мањина, којих има приближно 13 одсто у односу на целокупно становништво Србије, моћи ће, само уколико то желе, да и своју националну припадност упишу у матичну књигу рођених, што им је и Уставом загарантовано право.

Новим законским решењем омогућено је да се Регистар матичних књига повеже са евиденцијама јединствених матичних бројева грађана. У том смислу са МУП-ом смо започели сарадњу ради обезбеђења презизности, тачости и потпуности овог података у матичним књигама, закључила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here