Mesto za reklamu

23.10.2020.

Редовни полицијаци кажњаваће неношење маске на лицу места, а комунални милицајци и комунални инспектори имаће уз то и овлашћења санитарних инспектора, пише “Блиц”.

То значи да ће моћи да санкционишу свако непридржавање противепидемиолошких мера од непоштовања физичке дистанце преко неношења заштитне опреме до неодстатка дезинфекционих средстава и сличног у кафићима, ресторанима, клубовима…

Ово је, како сазнаје “Блиц”, можда и најважнија измена Закона о заштити становништва од заразних болести коју је припремило Министарство здравља као први здатак нове Владе чим се формира.

На тај начин коначно ће се обезбедити ригорозно спровођење одлука Кризног штаба што је након последње седнице захтевао и његов члан Срђа Јанковић.

Тренутне те мере у потпуности могу да спроводе једино републички санитарни инспектори којих је толико мало да је, рецимо у Београду, у последња два и по месеца радило свега њих четворо.

Дакле, чим се усвоје у скупштини измене закона, мандатну казну од 5.000 динара за неношење маске моћи ће да изричу и редовни полицајци и то на лицу места.

То значи, да ће онај кога полицајац затекне без маске у затвореном простору и напише му казну имати могућност да одмах или у року од осам дана плати упола мање (2.500 динара) дана или поднесе захтев за судско одлучивање у том року.

Ако лице не плати казну у року од осам дана или не поднесе захтев за судско одлучивање, у суд стиже коначан налог на извршење.

Такав налог извршава се тако што се кажњеном обустави део зараде преко послодавца, блокира рачун до наплате казне или се изречена новчана казна мења за рад у јавном интересу (осам сати рада у јавном интересу за 1.000 динара) или казну затвора по принципу један дан затвора једнак казни од 1.000 динара.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести још шира овлашћења добиће комунални милицајци и комунални инспектори.

Они ће имати практично иста овлашћења која тренутно имају републички санитарни инспектори.

Подсећања ради, до сада су комунални милицајци и комунални инспектори могли да пишу казне само због непоштовања радног времена И то на основу Закона о угоститељству.

А сада ће моћи да кажњавају правна лица и због кршења противепидемиолошких мера што значи да ће због тога моћи и да, у крајњем, затварају кафиће, ресторане, клубове

Казне за непоштовање противепидемиолошких мера:

50.000-150.000 динара за физичко лице

50.000 – 500.000 динара за правно лице

50.000 – 150.000 динара за овлашћено лице у правном лицу

50.000 – 150.000 динара за предузетнике

5.000 динара је казна за неношење маске односно 2.500 динара у року од осам дана

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here