Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Одлуке о повлачењу и именовању амбасадора и конзула доносе се консензусом у Председништву БиХ, али је успостављена пракса да се чланови Председништва једни другима не мијешају у тај посао, односно да је сваки члан Председништва слободан да именује амбасадоре из квоте народа којем припада.

Председништво БиХ је опозвало 21 амбасадора Босне и Херцеговине, те по три конзула и шефа сталних мисија БиХ у свијету.

Из српског корпуса враћају се Лепа Бабић (Бугарска), Зоран Милићевић (Чешка), Винко Радовановић (Црна Гора), Душко Стојановић (Египат), Бранко Докић (Грчка) те Јелена Рајаковић (Израел).

Опозвани су и амбасадори Борислав Марић (Јапан), Срђан Лалић (Канада), Александар Драгичевић (Румунија), Славко Вучуревић (Словенија) и Лазар Миркић (Србија).

Одлуком Председништва БиХ, на листи опозваних амбасадора нашли су се и Анђелко Граховац (Швајцарска), шеф Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру Предраг Гргић, шеф Мисије БиХ при ОЕБС-у и Канцеларије УН-а у Бечу Југослав Јовичић те генерални конзул у Истанбулу Игор Бабић, као и почасни конзул БиХ у Тел Авиву у Израелу Александар Николић.

Иако је недавно Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, најавио да ће с функције отићи и конзул у Франкфурту Луцијано Калужа, данас није донесена одлуку да он буде повучени. Поред овога, из српске квоте треба да се именује и амбасадор у Македонији, чији је мандат истекао 31. октобра.

Из хрватске квоте повучени су: Лидија Топић-Боуњен (Белгија), Рената Паскаљ (Хрватска), Дарко Зеленика (Италија), Томислав Леко (Мађарска) те Анкица Гудељевић (Њемачка). У БиХ треба да се врате и дојучерашњи амбасадори Иван Дунђер (Пољска), Весна Ћужић (Шведска), Валентина Маринчић (Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске), те Јосип Гело (амбасадор при Светој столици).

Са дужности су опозвани и шеф Сталне мисије БиХ при Уједињеним нацијама у Њујорку Ивица Дроњић и генерални конзул БиХ у Милану у Италији Ружица Удовичић.

Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, рекао је да су на ванредној седници Председништва постигли сагласност и сменили све амбасадоре из српског и хрватског корпуса.

„У наредном периоду биће именовани нови амбасадори. Не знам колико ће за то требати времена, али смо се договорили да у вези с тим неће бити проблема, односно да нико неће кочити тај процес“, рекао је Додик.

„Јако је важно да овако један важан процес вратимо у оквире уставних процедура и да одаберемо оне људи који ће знати како се изражавају интереси Републике Српске, а да при томе не наносе штету било коме другом“, рекла је тада Цвијановићева.

Одлуке о повлачењу и именовању амбасадора и конзула доносе се консензусом у Председништву БиХ, али је успостављена пракса да се чланови Председништва БиХ једни другима не мешају у тај посао, односно да је сваки члан Председништва слободан да именује амбасадоре из квоте народа којем припада и ту не би требало да буде никаквих проблема.

„Српска стварност“ / https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Procitajte-imena-smijenjenih-ambasadora/513966 /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here