Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председник Левице Србије Борко Стефановић рекао је на прес конференцији да су га, јуче у Крушевцу, напали криминалци, да је напад био организован и да је реч о покушају убиства. Стефановић каже да група нападача има везе са некадашњим градоначелником Крушевца Братиславом Гашићем. Оптужбе сматрају неоснованим министар полиције Стефановић, премијерка Брнабић и званичник СНС.

Борко Стефановић је рекао да се то није догодило спонтано, јер су, како тврди, починиоци напада “пратили кретање” представника Савеза за Србију у Крушевцу.

Рекао је да га је напала група младића са капуљачама, на улазу у просторије Месне заједнице Расадник, којима је, наводи, рекао “добро вече”, а затим је добио ударац у потиљак.

“Изгубио сам много крви, расекотина је била врло широка”, додао је и навео да су га шутирали у главу док је био у несвести, а да су лекари утврдили да ударци нису задати руком.

Стефановић каже и да су том приликом повређена још два члана Левице Србије, једном су “избијена два зуба”, али није објаснио како се то догодило.

Поздравио је то што је МУП Србије брзо пронашао и ухапсио нападаче на њега, као и то што је председник Александар Вучић синоћ осудио тај напад, али је додао да “није добро да се прича да има више верзија догађаја и да је у питању лакша телесна повреда”.

На питање новинара ко стоји иза напада, Стефановић је одговорио да су актери “мања група криминалаца”, која је повезана са извесним “контроверзним бизнисменом”, а који је, како каже, повезан са некадашњим градоначелником тог места Братиславом Гашићем.

Стефановић је рекао и да су му полицајци у Крушевцу испричали да су напдачи познати полицији по кривичним делима, али да никада нису осуђени.

“Није то била група напредњака која је гледала Пинк и читала Информер, па одлучила да ми покаже шта мисли”, додао је Стефановић.

Он сматра да је грађанима ван Београда у местима, попут Крушевца, још теже да се боре за демократију, јер се у тим срединама не дозвољава другачије мишљење. “Режим Александра Вучића је дубоко поделио Србију”, констатовао је Стефановић.

Лидер Савеза за Србију Драган Ђилас одговорним сматра председника Србије, јер је, како је рекао, створио систем који је омогућио тај напад.

Председник СДС Борис Тадић додао је на то да је свака подршка међународне заједнице политици председника Вучића “бестидна и бесрамна”.

Ђилас је такође рекао да су неки медији јуче извештавали да “неки од њих” са Харадинајем договарају пад власти у Србији, што је, каже, бесмислено.

Званичници државе одбацују оптужбе:

Небојша Стефановић: Бесмислено да Гашић има везе са нападачима. Напад осудила и премијерка Брнабић и званичник СНС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је као бесмислене и нерационалне тврдње опозиционог Савеза за Србију да су осумњичени за напад на Борка Стефановића у Крушевцу повезани са шефом БИА Братиславом Гашићем.

“Не знам какве везе ти нападачи могу да имају са Братиславом Гашићем. Сва тројица су из криминогене средине. Ради се о М. Ж. (1988) Д. Г. (1987) и М. Ш. (1980) из Крушевца”, рекао је Небојша Стефановић.

Министар је похвалио крушевачку полицију за брзу реакцију, наводећи и да је осумњиченима одређен притвор.

“Држава је урадила свој посао максимално брзо, промптно је реаговала, ухапсила почниоце и послала поруку да насиље није дозовљено. Очекујем да ће тужилаштво тражити оштре казне”, рекао је министар.

Брнабић: Насиље не сме да се толерише

Србија неће толерисати насиље ни под каквим изговором, рекла је председница владе Ана Брнабић и истакла да се нада да ће и правосудни органи, попут полиције, брзо и професионално реаговати на напад на лидера опозиционе Левице Србије Борка Стефановића.

“Република Србија, Влада Србије неће трпети било какво насиље под било каквим изговором”.

Брнабићева је рекла да поделе у друштву, агресија и вербално насиље долазе од стране опозиције. Премијерка је “оне који деле Србију на грађанску Србију и на безубе, на паметне и на глупе”, позвала да прекину с тим и додала да је њено мишљење да агресију у друштву која постоји данас пре свега уносе лидери Савеза за Србију.

Нагласила је да је након напада на Борка Стефановића МУП реаговао брзо и професионално.

“Ја сам била са председником Александром Вучићем када смо добили информацију о том нападу и знам каква је његова реакција била, колико се изнервирао због тога и рекао да такве ствари не смеју да се дешавају у Србији, да то није лице Србије и оно што је Србија данас и да насилници морају да се приведу правди”, рекла је Брнабићева. Додала је да се нада да ће сада правосудни органи реаговати брзо и једнако добро као што је реаговао МУП.

Реаговање СНС

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Орлић рекао је да нападачи на лидера Левице Србије немају никакве везе са СНС-ом и да је председник странке Александар Вучић осудио тај напад.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here