Mesto za reklamu

06.02.2019.

ДОКУМЕНТ ЋЕ БИТИ ПОНУЂЕН УЧЕСНИЦИМА ПРВОГ НАРЕДНОГ ПРОТЕСТА „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“

Представници опозиције, одговарајући на позив организатора протеста “1 од 5 милиона”, усвојили су текст Споразума са народом од седам тачака, као предлог скупа мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над режимом Александра Вучића.

* У Влади стручњака, обавезују се потписници, која би се формирала после слободних и поштених избора, неће бити нико од актуелних лидера опозиције. Формирала би се од “одговорних и стручних људи на челу са нестраначким премијером”

* „Споразумом“ предвиђени и лустрација, испитивање порекла имовине, измена изборног законодавства и утврђивање критеријума за избор јавних функционера

         Представници опозиције усвојили су данас предлог Споразума са народом у којем се обавезују да неће учествовати на изборима све док се не испуне услови за слободно и поштено гласање, као и да ће после слободних и поштених избора образовати владу стручњака.

“Када се изборимо за слободне и поштене изборе заједно ћемо радити на формирању заједничке изборне листе на којој би поред страначких кандидата за народне посланике узели учешће и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности. Обавезујемо се да нико од потписника неће формирати парламентарну већину на националном, покрајинском и локалном нивоу са странкама постојећег режима”, наводи се у Споразуму са народом.

У Влади стручњака, обавезују се потписници, која би се формирала после слободних и поштених избора, неће бити нико од актуелних лидера опозиције, а биће орочена на годину дана, и она ће, заједно с Народном скупштином испунити предуслове за враћање демократских начела и владавине права у Србији, после чега ће се расписати слободни избори.

Влада стручњака би се формирала од “одговорних и стручних људи на челу са нестраначким премијером”.

Споразум ће бити понуђен представницима протеста “1 од 5 милиона, али и осталим грађанима Србије, а остаје отворен за приступање других потписника.

Потписници су се, како је наведено у документу, обавезали на заједничку борбу за слободне медије и слободне и поштене изборе на начин који су дефинисали у заједничким условима опозиције за слободне и поштене изборе који су саставни део тог Споразума.

Такође су се обавезали да ће, као опозиција, напустити рад скупштина у којима је режим укинуо демократска начела и темеље парламентаризма – Скупштине Србије, Војводине, града Београда и других локалних самоуправа и градским општина и тиме “одузети било какав легитимитет режиму”.

Изабрани посланици и одборници ће на други начин штитити интересе грађана Србије на свим нивоима, наведено је у документу.

Потписници су се обавезали да ће “обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио а који угрожавају државне, националне и економске интересе”, као и да ће наставити борбу свим расположивим легалним средствима за демократизацију Србије.

У Споразуму са народом се, уз набрајање ових основа за успостављање новог система, наводи да ће његови потписници борити с грађанима за политичке промене с циљем да се смени лични режим Александра Вучића и успостави систем у коме будућа диктатура неће бити могућа.

У Споразуму са народом наведено је 12 предуслова које треба да испуне Влада стручњака и новоизабрана Скупштина Србије, као што је успостављање независног судства и самосталног тужилаштва, увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем.

Такође је предвиђена и лустрација, испитивање порекла имовине, измена изборног законодавства и утврђивање критеријума за избор јавних функционера.

Потписници Споразума “гарантују” испуњење овог документа и спремни су да прихвате сваку оцену јавности и суд грађана, како политичку тако и моралну.

Свој потпис на овај документ ставили су оснивачи Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић из Двери, Зоран Лутовац из Демократске странке, Небојша Зеленовић из Заједно за Србију, Милан Стаматовић из Здраве Србије, Борко Стефановић из Левице Србије, Вук Јеремић из Народне странке, Славиша Ристић из Народног покрета Срба са Косова и Метохије Отаџбина, Јанко Веселиновић из Покрет за преокрет и Жељко Веселиновић из УСС Слога.

Споразум су такође потписали Јован Јовановић из Грађанске платформе, Зоран Живковић из Нове странке, Сергеј Трифуновић из Покрета слободних грађана, Борис Тадић из Социјалдемократске странке, Татјана Мацура из Странке модерне Србије, као и самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић.

Предлог Споразума са народом подржали су и професор Чедомир Чупић и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here