Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Савез за Србију и Покрет слободних грађана, који бојкотују изборе 26. априла, одлучили су да од данас до даљег откажу све скупове планиране у кампањи бојкота због опасности од ширења коронавируса, док Двери траже да се цео изборни процес одложи.

СзС је предложио Влади Србије мере за које сматра да ће заштити становнике од потенцијалне заразе вирусом Ковид-19, међу којима је и забрана јавних окупљања на отвореном и у затвореном простору.

Траже и да се пропишу обавезу потпуне кућне изолације људи који долазе из заражених подручја, привремено затворе све предшколске и школске установе и факултете на минимум три недеље, као и да се обезбеди контролисано снабдевање маскама, пре свега здравствених радника, запослених на граничним прелазима, као и свих осталих примарно угрожених категорија становништва.

СзС наводи и да би свим предузећима требало препоручити да омогуће запосленима да раде од куће у наредном периоду.

Позивају Владу да изради економски план за помоћ компанијама и запосленима који ће претрпети последице коронавируса који би, према њиховом мишљењу, требало да се базира на смањењу оптерећења на зараде у наредном периоду, усмеравању средстава планираних за инфраструктурне пројекте на помоћ људима који ће остати без посла, набавку неопходне медицинске опреме и средстава за заштиту, увођењу строге контроле цена потенцијално дефицитарних производа, те повећању плата лекара и медицинског особља.

   Покрет слободних грађана такође је саопштио да неће учествовати у јавним окупљањима, протестима, трибинама и осталим активностима у оквиру кампање бојкота у Србији, све док траје опасност од даљег ширења коронавируса у Србији.

Оцењују да је то једина одговорна одлука за политичку организацију и позивају представнике власти да, како наводе, промене понашање и поставе се одговорно у вези са коронавирусом, уз оцену да су се до сада понашали “скандалозно”.

Лидер покрета Двери, који је део СзС, Бошко Обрадовић сматра да цео изборни процес у Србији треба одложити због опасности ширења коронавируса, али и, како наводи, нерегуларности које су уочене и пре расписивања избора.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here