Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Оптужница Специјалног суда за злочине које су починили лидери Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи наводи 116 убистава, Срба, Албанаца и Рома од марта 1998. до септембра 1999. године, као и нелегално хапшење и злостављање у десетак логора које су држали припадници ОВК. Бивше вође ОВК Кадри Весељи и Реџеп Сељими појавиће се пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова 10. и 11 новембра. Хашим Тачи пред судију ће изаћи у понедељак 9. новембра.

Тридесет девет локација на којима су убијане особе које су претходно отели припадници ОВК укључују Глоговац, Урошевац, Ђаковицу, Клину, Липљан, Малишево, Подујево, Приштину, Ораховац, Србицу, Клечку и Кукеш у Албанији.

Лидери ОВК оптужени су за “удружени злочиначки подухват”, јер су од марта 1998. до септембра наредне године имали заједнички циљ да успоставе и контролишу цело Косово, користећи се насиљем и претњама како би се решили особа које су оптуживали за сарадњу са институцијама СР Југославије, особа за које су сматрали да не подржавају ОВК и касније Прелазну владу Косова, укључујући присталице Демократског савеза Косова, Србе, Роме и припаднике осталих етничких заједница.

Списак злочина за које су оптужени Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи укључују и нелегална хапшења и прогон, окрутни третман, мучење, убиства и отмице, чиме су починили дела која су квалификована као ратни злочини и злочини против човечности, за које се терете и по командној одговорности.

Осим четворице лидера ОВК, у оптужници се као “остали учесници заједничког злочиначког подухвата” наводе Азем Суља, сива еминенција ОВК, као и Љахи Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Тачи, Весељи, Реџеп Сељими и Краснићи су, такође, оптужени да су лично учествовали у застрашивању, испитивању, злостављању и затварању противника.

Оптужени су и за акције против супарничке оружане формације познате под називом “Оружане снаге Републике Косово”, коју је организовала косовска влада у егзилу са Бујаром Букошијем на челу.

Букошијева влада је у опремање ФАРК-а, како је гласила скраћеница те формације, уложила око 4,5 милиона долара и набавила савремено наоружање, моторне санке и разну другу опрему, па је та формација постала озбиљан конкурент ОВК. После серије сукоба са ОВК и нерешених убистава неколико команданата те организације, ФАРК је престао да постоји или се утопио у јединице ОВК.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи су оптужени и по командној одговорности, пошто је Специјално тужилаштво оценило да су “знали или су морали знати” за злочине које су починили њихови потчињени, пошто су се налазили на челу главног штаба ОВК и касније Прелазне владе Косова.

У оптужници се таксативно наводе да су особе које су биле заточене у логорима ОВК биле злостављане, понижаване, пребијане различитим предметима, паљене цигаретама, сечене ножевима, сексуално злостављане и рањаване ватреним оружјем, што је резултирало тешким повредама или смрћу.

Објављена оптужница садржи и редиговане делове за које се може претпоставити да говоре о детаљима злочина који још увек нису доступни јавности.

Објављено када ће бивше вође ОВК да се појаве пред судом

Бивше вође ОВК Кадри Весељи и Реџеп Сељими појавиће се пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова 10. и 11 новембра. Хашим Тачи пред судију ће изаћи у понедељак 9. новембра.

Први ће пред судијом бити Весељи, коме је рочиште заказано за 10. новембар, док ће Сељими пред судију дан касније.

На рочиштима ће им бити представљена потврђена оптужница Специјализованог тужиоца Косова и биће позвани да се изјасне о кривици за оптужбе за које се терете, преноси Танјуг.

Обојица су ухапшена у четвртак у Приштини након чега су заједно са Хашимом Тачијем изручени Хагу и смештени у притвор.

Тачи ће пред судију изаћи у понедељак, као и Јакуп Краснићи који је ухапшен у среду.

Сви они ће на првом појављивању бити позвани да се изјасне о кривици по оптужбама за које се терете, мада то могу да учине и у року од 30 дана.

„Српска стварност“ / Агнције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here