Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Председница такозване државе Косово, Вјоса Османи, изјавила да је присуство САД и међународне заједнице неопходно у региону, све док “Србија дестабилизује регион”.

Османи је за немачки лист “Шпигл” изјавила и да очекује од Србије да падне на колена.

Председница такозваног Косова је истакла да тражи да се пронађу нестали и да српска страна не тематизује злочине Милошевићевог режима и да је то “наслеђе заштићено”, преноси Коха.

“Вили Брант је једном рекао да када недостају речи, неко треба да падне на колена. Управо то очекујемо од Србије – да падне на колена”, рекла је Османи.

Османи је такође негирала оцену немачког часописа да захтеви да се Србија извини за злочине на Косову није допринео ублажавању ситуације и рекла да припада политичкој генерацији на Косову која се без оклевања изражава и на Косову и у спољном свету.

“Тело које је тешко повређено не зарасте шивањем коже на површину. У случају Косова, то значи: Настојим да пронађем нестале жртве рата – то Србија мора прихватити. За разлику од несталих 2000. године, готово трећина нису Албанци. Сви они заслужују правду. Али српска страна не тематизује злочине које је починио Милошевићев режим, и још горе: ово наслеђе је заштићено”. казала је она.

Османи је додала да припада генерацији политичара која се без околишања обраћа јавности, преноси Коха. На констатацију новинара да Османи користи реч геноцид без правне основе, када говори о злочиним Срба, Османи каже да је свесно одабрала тај појам.

Када се ради о раду Специјалног суда, Османи каже да не жели да се меша у његов рад и да Приштина нема шта да крије. “Важно је да нема моралне једнакости измедју онога што је урадио српски државни апарат и онога што су појединци можда учинили”, рекла је Османи и додала да је извештај Дика Мартија неправедна мрља која прикрива истину.

На констатацију новинара да је бивши председник привремених институцвиј Хашим Тачи “амерички хрт”, она је казала да се не слаже са тим и да ничије име не би требало каљати на тај начин. “Упркос свим политичким разликама које сам имала са Тачијем, нико не би требало да га назива америчким хртом. Тачи је био премијер и председник у историјска времена. Што се тиче односа са САД, они не зависе од особља политичког руководства. Они су посебна веза која нас држи заједно”, рекла је Османи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here