Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

У Београду се осми пут одржава протест “Један од пет милиона”. Окупљање је почело на платоу испред Филозофског факултета а затим је уследила шетња градским улицама. Окупљеним грађанима су се обратили судија Зоран Ивошевић и професор др Чедомир Чупић.

Зоран Ивошевић је рекао да је преседник Александар Вучић изневерио Устав иако се заклео да ће га поштовати и да је то довело до поремећаја у функционисању државе.

Рекао је да Устав разликује законодавну, извршну и судску власт, и да њено вршење припада Скупштини, Влади и судовима. Сматра да Вучић учествује у вршењу све три власти.

Ивошевић је рекао да је суспендована владавина права, а кад нема владавине права, нема ни правне државе у којој је власт потчињена праву.

Како је додао, Вучић је учествовао и у закључењу Бриселског споразума који је неуставан а огрешио се и о пензионере када им је обећао да ће они бити последњи који ће сносити терет финансијске стабилизације земље, а били су први.

Зоран Ивошевић је рекао и да је потребна независна правосудна власт и сузбијање политичких притисака на правосуђе.

Обраћања говорника

Затим се обратио професор Чедомир Чупић који је навео да су суспендована четири битна услова за функционисање демократског поретка: владавина права, подела власти, вишестраначки систем и слободан медијски систем.

Додао је да се у Скупштини спроводи вербално насиље над опозиционим посланицима. Истакао је и да је на делу разарање независних државних органа као што су Агенција за борбу против корупције, Заштитник грађана и Повереник за информаиције од јавног значаја.

Напомиње да се разарањем независних институција разара и држава. Чупић је позвао све оне који припадају елити знања да се придруже грађанима на протестима јер је на њима највећа одговорност.

Каже да грађани школују најдаровитије да би они потом својим знањем побољшали квалитет живота у заједници.

Чупић је навео да грађани и опозиционе партије заједно могу да натерају Вучића да поднесе оставку а за протест је рекао да је час демократије за све будуће лидере.

Након обраћања говорника уследила је протестна шетња улицама Београда. Демонстранти су се зауставили испред зграде РТС-а где су на улазна врата излепили траке на којима је писало “цензурисано” и “Пинк”.

Демонстранти испред РТС-а

Podršku građanima koji protestuju uputila je akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union.

Истовремено, протести су организовани у још неколико градова као што су Прокупље, Краљево, Крагујевац, Крушевац и Пожга. И јуче су протести одржани у градовима широм Србије.

Први протест грађана под називом “Стоп крвавим кошуљама” иницијално је организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућена три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here