Mesto za reklamu
  1. 0 01. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић честитала је данас грађанима Републике Српске Дан РС, уз поруку да су Србији и Републици Српској, али и региону, најпотребнији стабилност, мир, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

Брнабић је, током обраћања на свечаној академији у спортској дворани “Борик”, нагласила да ће Србија поштовати Дејтонски споразум и одлуке које заједнички донесу три народа у Босни и Херцеговини, али и наставити да помаже Републици Српској  конкретним пројектима, а посебно кроз образовање и културу.

„Живот народни не сме да тече како га носе ветрови“, цитирала је премијерка српског политичара и некадашњег председника Владе Србије Стојана Новаковића, истичући да су на нашим просторима ветрови и са Истока и са Запада били увек посебно снажни и увек су се баш овде сударали и преламали.

Нема за нас боље опомене од ове реченице и наше прошлости. И данас живимо у комплексним временима, када нам заједно треба много политичке памети и храбрости да наш народ не би живео како га ветрови носе, већ како сам жели и треба да живи, истакла је она.

Брнабић је додала да нам наша садашњост показује да је могуће бити раздвојен границама, а остати нераздељив и јединствен у заједничком покушају да последице тешке прошлости што успешније и брже исцеле и да се створе услови за миран и нормалан заједнички живот у овом делу Европе.

Према њеним речима, само мир и стабилност ће омогућити да у будућности у целом нашем региону сви грађани, без обзира на њихову националност или веру, живе слободније, срећније и заклоњеније од свих ветрова.

Управо због тог заједничког интереса, Србија ће мудро и стрпљиво поштовати своје међународне обавезе, пре свега Дејтонски споразум, не губећи притом осећај за неопходну меру правде, независности и слободе које ви овде уживате, нагласила је Брнабић.

Председница Владе је указала на то да су, за разлику од неких, за Србију важни историјски договори, а међународно право није само мртво слово на папиру.

И није нам тешко да, поштујући друге, останемо верни самима себи и оном што смо наследили из претходних времена, истакла је премијерка и додала да ће Србија поштовати сваку одлуку коју консензусом донесу сва три конститутивна народа БиХ, али да ће се и посебно бринути за грађане Републике Српске.

Наша љубав и брига према Републици Српској не значи мржњу и небригу према Босни и Херцеговини, нити ће икада то значити. Напротив, мостови и путеви које градимо ка Републици Српској, јесу мостови и путеви ка БиХ. А Влада Србије ће наставити да гради нове и оснажује постојеће, навела је премијерка.

Посебно ћемо се бавити оснаживањем наших специјалних веза кроз јачање сарадње у култури и образовању, најавила је Брнабић и изразила наду да су прошла времена у којима су министарства силе била министарства одбране и полиције.

Она је оценила да у 21. веку министарства силе за паметне земље представљају министарства образовања и културе, и додала да ће се на тековинама и на конкретној подршци базирати однос Србије према Републици Српској и у будућности – на односима подржавања, помагања и оснаживања.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here