Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Републички фонд за здравствено осигурање предузео је низ активности, у оквиру превентивних мера за спречавање ширења коронавируса, како би грађанима омогућио да се без одласка на шалтере информишу и остваре права из обавезног здравственог осигурања.

Осигураницима који се налазе на боловању, које је утврдила лекарска комисија, и осигураницима упућеним од стране изабраног лекара на лекарску комисију за продужење боловања, биће аутоматски продужено боловање за 30 дана без изласка на лекарску комисију.

Осигураним лицима којима су за 2019. годину били издати oбрасци УП-2, за ослобађање од плаћања партиципације, исти ће важити и даље.

Фонд је свим здравственим установама упутио допис у којем се наводи да је у случају јављања грађанина код кога постоје индиције да је заражен коронавирусом, здравствена установа, односно здравствени радник запослен у тој установи дужан да га прими на преглед и пружи му потребну здравствену заштиту, одмах, без одлагања.

Такође, важење Е-рецепта аутоматски је продужено са шест на девет месеци. Тиме ће грађани моћи да несметано преузимају лекове у апотекама, без одласка код изабраног лекара због обнављања терапије.

Пружање здравствених услуга на које се односи горенаведено не сме бити условљено овереном картицом здравственог осигурања, нити поседовањем овереног специјалистичког упута.

Републички фонд препоручује осигураним лицима да се телефоном обавесте о могућности остваривања права из здравственог осигурања без доласка у  филијалу или испоставу Републичког фонда, путем контакт центра на телефоне 0700/333-443 и 011/7350-900.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here