Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да је вандалски напад на цркву Свете Петке у Сувом Долу и пљачка у селу Брестовик код Пећи, у којем живе повратници, још један доказ да одговорнима у привременим институцијама у Приштини уопште није стало до заштите Срба и њихових светиња.

Црква Свете Петке у мултиетничком насељу у северном делу Косовске Митровице обијена је, опљачкана и разлупана други пут за два месеца, без познатог и санкционисаног починиоца.

То довољно говори о томе шта приштинска администрација мисли о сакралним објектима СПЦ на Космету, док се упорно упиње и на све начине покушава да постане чланица УНЕСКО.

Крађа и обијање куће српског повратника у Брестовику, која су ко зна који пут извршила “непозната лица”, директан је притисак на Србе на целом Косову и Метохији, угрожавање њихових елементарних људских права са очитом намером да се претњама, пљачком, притисцима, монтираним оптужницама заувек отерају са својих огњишта и да не помишљају да се икада врате на своју дедовину.

И тиме привремена администрација у Приштини недвосмислено показује и свима шаље поруку да јој до суживота и дијалога није уоште стало, нити до мирног, компромисног и одрживог решења.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овакве и сличне нападе на Србе и СПЦ на Косову и Метохији, којих је и према подацима Стејт департмента у прошлој години било више од сто.

Такође, Канцеларија позива међународну заједницу и њене релевантне институције на Космету да коначно реагују и зауставе дивљање и антицивилизацијско понашање албанских екстремиста и појединих политичких представника Приштине, које је непримерено било где у свету у 21. веку, а посебно на тлу Европе.

Држава Србија знаће, умеће и способна је да заштити своје грађане и у јужној српској покрајини, и наставиће и даље да се брине и ради на добробит економског бољитка, останка и опстанка Срба на својим вековним огњиштима.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here