Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да је изложба „Доситеј од Чакова до Београда“ , која је проткана снагом Доситејевог просветитељског пута учења и знања, добар пример за то како се национално наслеђе чува од заборава и преноси будућим генерацијама.

Гојковић је, отварајући ову поставку у Задужбини „Доситеј Обрадовић“, навела да изложба кроз живот истакнутог појединца даје могућност реалног сагледавања читавог историјског тренутка у коме су тада били наш народ и држава, и истовремено носи поруку да је важно да останемо на његовом путу.

Она је напоменула да изложба представља својеврсни животопис нашег великог просветитеља, филозофа, реформатора и књижевника, и додала да је у Доситејево време, упоредо са борбом за слободу и независност и обнављање државности, текла изградња модерног друштва.

Потпредседница Владе је истакла да је он још тада веровао да без образовања нема ни опстанка ни развоја државе и народа, нагласивши да је Доситејева тежња да српски народ приближи просвећеном делу Eвропе била велика, али уз истовремено неговање снажног осећања родољубља.

Према њеним речима, многе путоказе за бољу будућност можемо и морамо да потражимо у нашој славној прошлости, а пре свега у делима и мислима великих људи наше културе и уметности.

Гојковић је предочила да ће планирано пресељење изложбе у Доситејеву родну кућу у Чакову, након завршетка њене обнове, бити прилика за нови пут ходочашћа ка Доситеју, враћање вредностима и идеалима којима је тежио и које нам је оставио.

Потпредседница Владе је рекла да Задужбина Доситеј Обрадовић наставља вредан и посвећен рад на очувању сећања на живот и дело једне од најутицајнијих и најважнијих личности у српској историји.

Верујем да ће ова изложба успети да баци ново светло на дело и значај Доситеја Обрадовића и да ће подстаћи младе генерације да откривају знања и вештине и стварају дела на трагу наших великана, закључила је Гојковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here