1. 06. 2019.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар истакао је данас на отварању Конференције српске медицинске дијаспоре 2019 да се у Србији гради и развија ефикасан, квалитетан и одржив здравствени систем који је најбољи у региону, а који ће се у наредном периоду поредити са најбољима у овом делу Европе.

Лончар је, поздрављајући бројне стручњаке из земље и иностранства, окупљене на поменутом скупу, који се по десети пут одржава у Београду, објаснио да Србија има здравствени систем у којем су најквалитеније здравствене услуге доступне баш сваком грађанину о трошку основног здравственог осигурања.

Тај систем почива на новим генерацијама лекара који су најбољи дипломци Медицинских факултета наше земље, а које увелико запошљавамо у нашим болницама, истакао је министар.

Лончар је додао да развој нашег система подразумева и најсавременије болнице и клиничке центре за понос, попут оног који смо изградили у Нишу и оног који већ увелико градимо у Београду, као и оних који ће бити изграђени у Новом Саду и Крагујевцу.

Принц Александар Карађорђевић је, поздрављајући овај скуп, изразио дубоко уверење да је овако импозантан број учесника доказ да радимо праву ствар за нашу земљу.

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић је нагласио да ће излагања стручњака помоћи целој струци да се кроз сарадњу допринесе побољшању здравља грађана Србије, али и Републике Српске.

Конференција српске медицинске дијаспоре 2019, која ће трајати до 22. јуна, одржава се под покровитељством принчевског пара Александра и Катарине Карађорђевић, у организацији Фондације принцезе Катарине, а у сарадњи са Министарством здравља, Српском академијом наука и уметности, Лекарском комором Србије, Медицинским факултетом у Београду и Светском здравственом организацијом.

Циљ скупа је унапређење сарадње између наших лекара и стручњака на пољу медицинских наука из иностранства са најважнијим институцијама здравствене заштите у Србији.

«Српска стварност»