1. 0 12. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је отварање нове ковид болнице у Батајници историјски дан за Србију, у сваком смислу, и поручила да ће земља и здравствени систем из целе ситуације са коронавирусом изаћи јачи.

   Брнабић је истакла да Србија добија нову болницу у најтежем могућем тренутку, када је данима огроман број новозаражених, са преко 800 пацијената хоспитализованих дневно и када је здравствени систем континуирано под притиском већ девет месеци.

Добијамо болницу када нам је најпотребнија, нагласила је Брнабић, додавши да је у нове болнице у Србији и опрему уложено 80 милиона евра. Она је подсетила да је камен темељац за ковид болницу у Батајници постављен 1. августа, у периоду када је све везано за коронавирус деловало мирно.

Премијерка је рекла да ће наш здравстени систем изаћи много јачи из борбе са коронавирусом, са две потпуно нове болнице, са новом опремом, као и са новим знањем и људима, већим платама за здравствене раднике, са сазнањем колико нам је здравство потребно и енергијом да улажемо даље.

Гарантујем да ћемо победити и да ћемо изаћи јачи. Нећемо одустати од борбе. Сваки дан је тежак за себе, борићемо се, победићемо и наставићемо да градимо Србију, закључила је премијерка.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар рекао је да је поносан што Србија данас добија најновију ковид болницу, када много богатије земље морају своје пацијенте да шаљу на лечење у друге државе.

Лончар је изразио захвалност радницима и свима који су учествовали у градњи болнице, што су је изградили за само четири месеца.

Данас, када имамо проблем са капацитетима, са местима на интензивној нези, види се значај ове болнице, рекао је Лончар.

Он је додао да ће у Батајници бити 250 места у интензивној нези, што довољно говори колико ће растеретити остале установе.

Неизмерна захвалност здравственим радницима, нашим херојима, захваљујући којима ситуацију држимо под контролом”, поручио је он.

Директорка ковид болнице Татјана Аџић Вукићевић изразила је  захвалност свима који су учествовали у градњи и опремању болнице и додала да је импресионирана здањем и капацитетима које болница нуди.

Отварању болнице присуствовали су и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин.

Ковид болница у Батајници има 930 места, и то 680 полуинтензивне и 250 интензивне неге.

У болници ће бити девет великих одељења са по 30 до 40 кревета, а примаће пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here