Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

У индустријском комплексу “Мајнд парк” код Крагујевца отворена је прва фабрика – АММ, која послује у оквиру “Мајнд групе”. Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније “Мајнд рил истејт” Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће у “Мајнд парку” ускоро бити изграђено више фабрика и покренута производња шинских возила – трамваја и вагона, а касније можда и производња локомотива.

“Хоћу да те трамваје први купи Београд и већ сам замолио градоначелника Београда и градско руководство. То ће бити наши тамваји, најлепши трамваји који ће бити направљени модерним технологијама. Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој прелепој Шумадији”, поручио је председник Вучић.

Нагласио је да ће то значајно допринети повећању привредног раста и стварању боље будућности за Шумадију и целу Србију. Рекао је да у “Милановић групи” тренутно ради 260 људи у “Мајнд парку”, а у “Сименсу” 600 људи. “Тако да је тренутно ту запослено 860 радника, а наша је процена да ће ускоро радити укупно 3.000 људи у ‘Милановић групи’, ‘Сименсу’ и Научнотехнолошком парку, а када дођу и друге компаније, у ‘Мајнду’ ће бити укупно шест или седам хиљада људи”, истакао је  је председник Вучић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је обраћајући се присутнима истакла да је отварање ове фабрике велики дан и за Крагујевац и за Србију, као и да представља резултат свих храбрих реформи које је 2014. године покренуо Александар Вучић, тада као председник Владе. Ова инвестиција је резултат реформи, напорног рада свих нас у последње четири године, али и резултат вере свих, поручила је Брнабић и додала да влада коју води чува континуитет са претходном владом, и да је њен задатак да се гради даље.

Мој циљ је да покренемо ефикасну трансформацију ка економији заснованој на иновацијама, на знању. Ова инвестиција је све што желимо да постигнемо у Србији да бисмо постали конкурентни, да би плате брже расле, млади остајали у земљи и враћали се у њу, истакла је она.

Према њеним речима, скуп “World Minds”, који окупља највеће светске стручњаке, иноваторе, по први пут ће наредне године бити организован у Србији, уместо у Цириху, где се увек одржава. Председница Владе је нагласила да то Србију поставља на сам врх светске мапе иновација и омогућава нам да покажемо свету наше потенцијале, таленте и знање. Брнабић је поновила да ће 28. децембра у Београду бити одржано и окупљање младих из целог света, представника наше дијаспоре, уз напомену да је на ту идеју дошла кроз разговор са представницима компанија, који су јој рекли да им треба што више знања и младих. Брнабић је навела да је желела да позове наше младе људе да се врате у земљу, и напоменула да је највеће интересовање било међу студентима ЕТХ Универзитета у Цириху.

Власник “Мајнд групе” Братислав Милановић  је захвалио свима који су допринели том пројекту и подсетио да је то била гринфилд инвестиција.  Хала је изграђена за шест месеци и има 8.000 квадрата”, рекао је он додајући да је 1. новембра почела прва производња. Рекао је да се ту гради још једна хала и да добро напредује и да ће производња ту сигурно почети 1. марта наредне године, док ће до краја 2019. у “Мајнд парку” бити изграђено више од 60.000 квадрата.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, подсетивши да је први воз стигао у Крагујевац 1886. године, и да је тада возом у центар Шумадије допутовао краљ Милан Обреновић, који је окупљенима говорио о значају железнице за развој Србије, као једном од животних питања за нашу отаџбину, рекао је да њихови потомци тада нису могли ни да слуте да ће се у том граду производити најмодернији “паровозови” у свету.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб оценио је да пројекти попут овог показују да јепривреда централни стуб немачко-српских односа, као и да они доприносе томе да се повећа конкурентност српске привреде захваљујући чему и Србија постаје спремнија за придруживање ЕУ.

Директор свих “Сименсових” фабрика које производе делове за шинска возила Улрих Земзек такође је изразио задовољство што је данас у Крагујевцу, истакавши да “овај муњевит напредак јесте потврда одлуке да пословне активности проширимо у Крагујевцу”.

Индустријски комплекс “Мајнд парк”, проглашен од стране Владе Републике Србије као пројекат од националног значаја, обезбедиће и капацитете за развој иновативних решења, не само у индустрији шинских возила већ и других индустријских грана високих технологија.

Иначе, у склопу парка, који се простире на 150 хектара, у току је изградња индустријске зоне, где ће, осим фабрика, бити смештене све потребне службе попут вртића, дома здравља, а држава је само у инфраструктуру тог парка уложила десет милиона евра.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here