1. 06. 2019.

Мешовити војно-цивилни аеродром за међународни ваздушни саобраћај “Морава” код Краљева отворен је за цивилни саобраћај, у присуству државног врха Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је на отварању да је данашњи дан велики и свети за све Србе, ма где они живе.

Свечаност отварања је почела химном Србије у извођењу Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије, а током церемоније над Краљевом су надлетали авиони “орао Ј-22” и “миг 29”.

“Прошло је 630 година од боја на Косову, 30 од Газиместана, 20 од НАТО агресије. После тога, ми Видовдан обележавамо овде и ово данас јесте ново место, једно од многих са којих Србија може у небо, али до нових дестинација, циљева и резултата”, истакао је председник Вучић. Упитао је шта вреди рећи на Видовдан.

“И данас се сви сећају Видовдана од пре 630 година, а на телевизијским каналима видећете Милошевићев говор са Газиместана. Ако погледате шта смо после свега тога прешли и где се налазимо, чини ми се да ћемо лако извући поуке за будућност”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, данас морамо бирати рад, ауто-путеве, нове аеродроме, раднике, нове послове као будућност, али не одричући се ни онога што је било најважније и најсветије у српској историји – очување нашег имена и презимена.

“Морамо да идемо у корак са светом, али не дајући ником право да нам укида понос и достојанство, да наша деца уче српски језик, и да знају шта се десило у Јасеновцу, на Солунском фронту и сукобима 90-их година”, навео је Вучић.

Поносан је, каже, што не држи историјски говор.

“Бројни су држали историјска слова. Оно на шта сам посебно поносан је да ми нисмо више жртве и да нема потребе да се на такав начин обраћамо својој и међународној јавности”, додао је Вучић.

Грађани на отварању аеродрома “Морава”

Додаје да Србија ствара своју судбину и о томе одлучује.

“Не мислимо да нам је било ко за било шта крив. Не тражимо да нам помогне било ко, већ помажемо себи. Престали смо да сумњамо у себе и Србију, престали смо да будемо лажна опасност за оне који су о томе говорили. Србија верује у себе и не пада јој на памет да било кога угрожава”, рекао је председник.

Нема, каже, потребе да изговара велике речи.

“Нема потребе да добијамо поене од нашег народа. Потребно нам је да хладне главе приступамо решавању проблема. Желимо да будемо у миру са свима”, поручио је Вучић.

Нагласио је да Србију нико неће моћи да комада.

“Србија је данас воз који хоће да иде у будућност. Ми знамо да је тај пут дугачак. И основна разлика између оног времена у коме смо веровали само у своје ратничке способности и овог у коме знамо да радимо је чињеница да Србија више не губи”, навео је Вучић

Михајловић: “Морава” ће омогућити нове инвестиције

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је поносна на то што је Србија, после београдског и нишког, добила трећи међународни аеродром у Краљеву.

“Видели смо колико је нових фабрика отворено на југу Србије уз Коридор 10 и то је најбоља потврда да без инфраструктуре нема развоја и бољег живота за грађане”, указала је министарка након данашње свечаности, саопштило је Министарство.

Истакла је да ће и аеродром, заједно са Моравским коридором који почиње да се гради ове године, омогућити нове инвестиције, бржи развој и квалитетнији живот за око 500.000 људи који живе у делу централне Србије између Чачка и Крушевца.

Михајловићева је најавила да ће Влада наставити да улаже у “Мораву”, али и у друге мање аеродроме, пре свега у нишки “Константин Велики”. Оценила је да “Морава” има потенцијал да постане озбиљан аеродром за карго саобраћај у региону.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here