Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Отварањем изложбе “Кинески фестивал светла” и ватрометом на Калемегдану, у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, министра културе и информисања Владана Вукосављевића, министра за рад, запошљавањa, борачка и социјална питања  Зорана Ђорђевића, градоначелника Београда Зорана Радојичића и амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, обележена је Кинеска нова година.

Брнабић је, отварајући изложбу лампиона које је израдила компанија “Зигонг Хаитјен” из провинције Сечуан, рекла да ће она осветљавати Београд, који је трећи град у свету, после Њујорка и Токија, који је 1980. године успоставио братске односе са Пекингом. Она је пожелела да нова амбасадорка Кине још више учврсти свевремено челично пријатељство Србије и Кине, подсетивши да је крајем прошле године у Пекингу отворен Културни центар Србије. Премијерка је изразила очекивање да ће ускоро у Београду бити отворен Кинески културни центар који је у изградњи.

Изложба је плод наше сарадње у оквиру механизма 16 плус 1 чије резултате већ видимо. То су Пупинов мост, аутопутеви, реконструкција наших термоелектрана, уграђивање филтера за чистији ваздух, реконструкција брзе пруге Београд-Будимпешта и многи други пројекти, а вечерас уживамо у плодовима те сарадње и у култури, рекла је премијерка. Она је нагласила да у години када се навршава велики јубилеј – 70 година од формирања Народне Републике Кине, сви у Србији желе срећу и даље успехе у свим областима развоја братском народу у Кини и да им Нова година златне свиње донесе напредак, богатство и успех.

Вукосављевић је указао на богатство и раскош кинеске традиције и културе, као и на све интензивнију сарадњу Кине и Србије, додавши да напредак НР Кине на свим пољима радује све у Србији.

Очекујем да ће кроз сложену, богату и разноврсну културну размену Србија имати шта да научи, доживи и види и чему да се радује, али верујем да ће и наши пријатељи у Кини имати прилику да се упознају са културним наслеђем Србије и оним савременим што Србија ствара, рекао је Вукосављевић.

Градоначелник Радојичић је рекао да иза пријатељства Србије и Кине стоје прошлост, садашњост, али и будућност.

Радојичић је подсетио да се Београд побратимио с Пекингом 1980. године, да смо 2017. године имали Дане Пекинга у Београду, 2018. године били домаћини градоначелницима градова источне и централне Европе под покровитељством Кине, а ове године планирамо да Београд има своје дане у Пекингу и да учествујемо на ЕXPO 2019, скупу хортикултуре у Пекингу. Он је навео међу пројектима које Србија и Кина реализују –  обилазницу око Београда, која се тренутно ради, као и индустријско-технолошки центар у Борчи чија изградња предстоји.

Амбасадорка Чен Бо је истакла да је дочек Нове године за Кинезе најважнији дан у години, време радости и окупљања породице и приметила да инсталацијом на Калемгдану изражавају добродошлицу новом пролећу. Кина и Србија су географски удаљене земље, али су срца народа наших земаља уско повезана. 2019. године је, по кинеском календару, Година златне свиње која је симбол среће и богатства и данас делимо празничну радост уз жељу да ћемо у новој години заједничким напорима тежити још бољем животу у просперитету и миру, рекла је Чен Бо. Она је Кини и Србији пожелела просперитет, а народима срећу и мир, и поручила “да наше традиционално пријатељство попут ових лампиона исијава величанствену светлост”.

Изложбу су реализовали “Балканополис центар за модерну традицију” и компанија “Зигонг Хаитјен” уз подршку Министарства културе и Амбасаде НР Кине у Србији.

Светлосне инсталације Панда, Годишња доба, Чудесни јелен и  Шапат пингвина могу се видети до 24. фебруара, а лампиони ће се палити сваког дана у 17 часова.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here