Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Министри Јадранка Јоксимовић и Ивица Дачић и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто свечано су отворили нови српско-мађарски гранични прелаз Рабе–Кибекхаза у општини Нови Кнежевац. Нови гранични прелаз ће допринети бржем протоку робе и људи, унапређењу прекограничне сарадње и развоју региона.

Девети друмски гранични прелаз са Мађарском изграђен је у оквиру пројекта прекограничне сарадње две земље, вредног 5,5 милиона евра, за који је Европска унија издвојила 4,6 милиона евра.

Осим новог граничног прелаза Рабе-Кибекхаза, који ће заједно користити Србија и Мађарска, у оквиру пројекта је изграђено и 3,5 километра саобраћајнице.

“Нема сумње да овај прелаз отварамо зато што и Србија и Влада Србије и Влада Мађарске најпре воде и дипломатију и спољну политику и националну политику у интересу грађана”, поручила је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Србије.

Односи Србије и Мађарске су на нивоу стратешког партнерства. На путу ка Европи Мађарска снажно подржава Србију.

“Мађарска се међу државама чланицама ЕУ најгласније и континуирано залаже за што скорију интеграцију Србије у породицу европских земаља. Желим посебно да се захвалим министру и пријатељу Петеру Сијарту на доследности којом заговара политику проширења”, указао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Његов мађарски колега Петер Сијарто је истакао да је проширење Европске уније кључно питање за Мађарску.

“Подржаћемо стратешки, политички и економски интерес Уније да Србија што пре постане чланица. Сматрамо да је Србија то заслужила, јер је чинилац стабилности у региону и зато је снажно подржавамо у процесу придруживања”, додао је Сијарто.

Грађани Новог Кнежевца, двадесетак километара од граничног прелаза најбрже ће осетити погодности новог српско-мађарског повезивања.

Нови гранични прелаз са Мађарском могу да користе грађани Србије, Мађарске и Европске уније, савкодневно од 7.00 до 19.00 и намењен је искључиво путничком саобраћају.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here