Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас је у Новом Саду и званично пустила у рад Научно-технолошки парк (НТП), истакавши да највећи град Војводине сада има један од најбољих научно-технолошких паркова не само у Србији, већ и у читавој југоисточној Европи.

Брнабић је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем уручила 20 уговора великим компанијама, стартапима и институтима који ће бити смештени у НТП Нови Сад. Како је поручила, циљ читаве инвестиције јесте повезивање науке и привреде, као и даљи развој компанија и талената у области технолошког развоја.

Она је подсетила на то да је пре годину дана отворена прва фаза НТП-а у Новом Саду и да су досад у том објекту били центри за развој Факултета техничких наука у Новом Саду, а да од данас читав НТП добија своју пуну намену.

Овде постоји најбољи систем, овде је факултет, као и велике компаније са развојним центрима и стартап иновационе компаније које ће сарађивати са њима и учити од њих. То је јединствен систем, својеврсна фабрика знања и иновација, навела је премијерка и нагласила да ће у НТП у Новом Саду радити приближно хиљаду најбољих инжењера у Србији.

Председница Владе је пренела да већ од сутра очекује конкретне резултате за просперитет домаће привреде у целости, који ће произилазити управо из новосадског НТП-а.

Она је напоменула да је 2016. године оформљен Министарски савет за информационе технологије и инвенционо предузетништво, те да је она водила то тело које је поставило пред себе амбициозне циљеве.

Према тим циљевима, како је прецизирала, до краја 2022. године у ИТ сектору треба да буде отворено 15.000 нових радних места, а да нето извоз тог сектора достигне милијарду и по евра.

Према њеним речима, 2016. године нето извоз ИТ сектора био је 400 милиона евра, а Србија је многе ствари из тих циљева и испунила.

На крају ове године број запослених у ИТ индустрији ће прећи 40.000, нето извоз ће бити већи од 1,2 милијарде евра, а укупни извоз ће бити 1,8 милијарди евра. Дакле, до краја 2022. године ћемо сигурно пребацити ту цифру од једне и по милијарде евра нето извоза ИТ индустрије, предочила је она.

У складу са тим, председница Владе је констатовала да је тако испуњен циљ од безмало четири пута већег оствареног нето извоза ИТ индустрије у односу на 2016. годину.

Она је најавила да је циљ за 2025. годину да укупан извоз ИТ сектора буде преко четири милијарде евра, а да нето извоз те индустрије буде већи од две и по милијарде евра.

У оквиру НТП-а у Новом Саду функционисаће и Институт за вештачку интелигенцију, који је основан у текућој календарској години. Она је навела да је управо тај институт успео да окупи велики број домаћих истраживача и научника који су раније напустили Србију.

Изградњу НТП у Новом Саду помогла је Европска инвестициона банка са приближно 200 милиона евра, а компаније, институти и стартапи који су данас добили уговоре, већ од сутра почињу са радом у тој новој згради.

Премијерка је раније данас, у кампусу у Новом Саду, обишла градилиште нове зграде Института Биосенс и том приликом оценила да радови на изградњи тог велелепног објекта напредују у оквиру унапред зацртаних рокова.

Приликом обиласка објекта премијерки је, заједно са менаџментом Института Биосенс, извођачима радова, представницима Покрајинске владе и Града Новог Сада, предочено да би грађевински радови на тој згради могли бити готови и пре рока, односно да би запослени на Институту дочек 2023. године могли прославити у новим просторијама.

Након обиласка, председници Владе је представљена презентација са прецизним роковима, као и планом изградње новог објекта који ће бити дом Института Биосенс.

Радови на овом градилишту трају од маја. Ту ће нићи зграда која ће бити јединствена у земљи, јер ће, захваљујући апсорберима и сеизмичким изолаторима, омогућити коришћење осетљиве опреме неопходне за развој нано електронике, односно део зграде биће отпоран на вибрације.

Наиме, нова зграда Института Биосенс ће у свом средишту имати језгро које практично плива на специјалним гуменим носачима и тако спречава преношење спољних вибрација.

Комплетна зграда Института Биосенс финансира се преко пројекта “Антарес”, вредног 28 милиона евра, а сами грађевински радови на овој згради коштају више од седам милиона евра и финансирају се из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

По завршетку изградње објекта, овај вишеструко награђивани научно-развојни институт више неће бити подстанар у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а запослени ће добити далеко квалитетније услове за рад и даљи напредак.

Биосенс је истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема, који је основан 2015. године и пионир је дигиталне трансформације пољопривреде у Србији.

Истражујући научне и технолошке границе иновативне примене ИТ-а у пољопривреди, Институт тежи да српском, али и светском пољопривредном сектору пружи врхунска дигитална решења како би се уз мање инвестиција остварили већи приноси.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here