Mesto za reklamu

20.10.2019.

Књижевник и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић отворио је вечерас Београдски сајам књига, на којем ће своја издања представити 500 излагача, а почасни гост ове године је Египат.

Витезовић је рекао да Србија ове године прославља осам векова аутокефалности Српске православне цркве и да је Сајам књига круна те прославе.

„Према истраживањима у свету, постоји 5.000 српских средњевековних списа и ми ћемо затражити њихов повраћај у матицу. Једног дана изложићемо те списе, макар саградили посебну халу за то“, рекао је Витезовић и отворио овогодишњи Сајам књига.

На овогодишњем Сајму књига своја издања представиће 500 издавача.

У име земље почасног госта говорио је Хаитам Ал Хај Али, директор Међународног сајма књига у Каиру.

Он је рекао да је Египат стара цивилизација, која верује у моћ књиге и да шаље топле поздраве са Нила свим љубитељима књиге у Србији.

Капије Сајма књига за посетиоце отворене су данас у 10 часова, а под слоганом „Писмо=глава“, све до 27. октобра, у програмима Сајма књига представиће се 500 директних издавача, од којих 60 долази из иностранства.

© Tanjug / ZORAN ZESTIC / Председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић на отварању Београдског сајма књига.

Током осам дана, посетиоци Београдског сајма моћи ће да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију, а љубитељи књиге моћи ће да присуствују многим трибинама и промоцијама нових и вредних издања.

Поред представљања египатских аутора и неколико тематских изложби, биће организовано на десетине трибинских програма.

Неки од наших најбољих писаца и књижевних критичара замениће места, а славни филмски редитељи говориће о свом односу према књижевности.

Велика пажња биће усмерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обележавамо током целе године.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

© Tanjug / ZORAN ZESTIC / Почасни гост Сајма књига је Египат.

Школски дан 24. октобра биће улепшан дечијим читалачким часом, када ће ученици основних школа говорити стихове бајки Добрице Ерића и Гроздане Олујић, након чега ће најмлађим посетиоцима Љубивоје Ршумовић представити Академију „Сарадници сунца“.

Велику стрип радионицу водиће стрип аутор и педагог Марко Стојановић.

На Сајму књига у Београду, осим издавача из Србије, учествују и издавачи из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Марока, Алжира, Туниса, Немачке, Белорусије, Швајцарске и Албаније.

У изложбеном програму учествоваће Словачка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here