Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Глумица Светлана Бојковић свечано је отворила двоструко, 54. и 55. издање Битефа. За почетак – на сцени Југословенског драмског позоришта чувена белгијска трупа „Ултима вез” и представа „Трагови”.

Београдски интернационални театарски фестивал (Битеф) почео је 15. септембра представом “Трагови” чувеног белгијског кореографа Вима Вандекејбуса и његове компаније Ултима вез, која је део тематске линије посвећене климатским променама као једном од најургентнијих еколошких проблема данашњице, на шта је упозорила и прослављена глумица Светлана Бојковић отварајући двоструко фестивалско издање, обједињено слоганом “На ивици будућности”.

   “Стигли смо до црвеног аларма за цело човечанство због опасности од климатских промена, загађења, уништења екосистема и огромне опасности од природне катаклизме светских размера. На све ово, како је рекла, појавила се и пандемија изазвана вирусом ковида 19. која је, како се верује, настала између осталог, и као резултат поремећаја екосистема”, поручила је Светлана Бојковић, која је била протеклог викенда и једна од главних говорница “Еколошког устанка” против плана о доласку компаније Рио Тинто у Србију.

Наводећи да је све то драматично променило наше животе и да је “на помолу разградња човекове личности”, Светлана Бојковић констатовала је да су људи узнемирени,да се инсистира на такозваној новој реалности, укинута су дружења, уведена је физичка дистанца, док се лек још не зна, осим вакцина које још увек нису поуздана заштита.

У том контексту, истакла је значај позоришта зарад хигијене духа и неговања критичког погледа на стварност.

“Дошли смо до тога да је поред природе, нажалост, загађен и јавни простор, што посебно отежава људску комуникацију и отвара врата најгорим особинама у људској природи. Али, не сме се никако занемарити хигијена људскога духа. Позориште, које је као јако отпорна биљка опстало хиљадама година, одувек је било, како каже уметнички директор Битефа Иван Меденица, место критичког и провокативног испитивања света у коме живимо”, истакла је Светлана Бојковић, додајући да су најургентнији еколошки и сродни проблеми данашњице, који су у фокусу двоструког издања Битефа – и глобалног, и локалног карактера.

“Драги гости Битефа, хвала вам што сте нам дошли са својим представама јер тако знамо да смо заједно у својој уметности и борби за бољи свет. Хвала и вама, драга публико на посети. Велика ми је част да 54. и 55. Битеф прогласим отвореним”, поручила је Светлана Бојковић у Југословенском драмском позоришту, у присуству многобројних личности јавног и политичког живота, као и представника дипломатског кора.

И нови шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре, нагласио је значај Битефовог бављена еколошким темама.

Слоган 54-55. БИтефа “На ивици будућности”, како је истакао, значајан је јер се бави темама као што су климатске промене и губитак биодиверзитета, што су озбиљне претње на које би требало указати.

“ЕУ предводи ову дебату и одлучна је да ову тему види не само као проблем, већ и да колективно делује у његовом превазилажењу, заједно са Србијом и остатком света. И дивно је што се фестивали као што је Битеф укључују у дебату, јер култура и креативност имају кључну улогу у томе”, поручио је Жиофре и изразио наду да ће се дугогодишња сарадња са Битефом наставити.

Поводом подршке Делегације ЕУ у Србији Битефу, организована је и изложба “Природа у позитиву” ЕУ инфо центра, а званицама се обратио и уметнички директор и селектор Битефа Иван Меденица, који је конципирао програм двоструког фестивалског издања у тематском распону од најургентнијих еколошких проблема данашњице до пројекције “света после”, односно постхуманизма и трансхуманизма, у којем човек више неће бити у центру свега.

Битеф је 2020. године одложен због пандемије корона вируса, а како је на отварању двоструког фестивалског издања констатовао конферансије Милош Миловановић, тада се није могло ни замислити да ће бити одржан у условима који су компликованији него прошле године.

Погоршана епидемиолошка ситуација делимично је пореметила и програм двоструког Битефа, будући да су отказане представе “Плућа” Словенског народног гледалишца из Љубљане, у режији Жиге Дивјака, те “Непријатељ народа” славног Томаса Остермајера и Шаубин театра из Берлина.

Главни програм 54/55. Битефа обухвата сада 12 представа из девет земаља, а публика ће до 25. септембра моћи да присуствује и многобројним пратећим програмима.

Свечаном отварању Битефа присуствовали су, између осталих, и градски секретар за културу Београда Иван Карл, помоћница министарке културе Данијела Ванушић,амбасадори Белгије Конрад Адам, Аустрије Николас Лутероти, Шпаније Раул Молина, Италије Карло Ло Кашо, Велике Британије Шан Меклауд, Бугарске Петко Дојков… директори страних културних центара у Србији Станислас Пјере (Француски институт), Јозеф Ангел (Сервантес), Адријан Фајкс (Аустријски културни форум), Роберо Цинкота (Италијански Институт за културу), Милан Лучић из Британског савета, ректорка Универзитета уметности у Београду Мирјана Николић и други гости, међу којима су били и уметници, филозофи, активисти и теоретичари из готово свих крајева света.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here