Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић посетио је данас локалитет Витковачко поље код Александровца, где је у понедељак пронађена монументална фигурина “жупске венере”, за коју се процењује да је настала у периоду од 4.500 до 3.500 година пре нове ере.

У саопштењу се наводи да овај изузетан налаз може бити потврда ранијих претпоставки да је у Виткову био религиозни центар винчанске културе.

Вукосављевић је локалитет обишао заједно са сарадницима за област културног наслеђа, директорима Народног музеја Крушевац Гораном Васићем и Завичајног музеја Жупе Иваном Брборићем као и са председником општине Александровац Мирком Михајловићем.

Том приликом министар је указао на то да тајне винчанске културе полако излазе на видело, а да Србија има срећу да баштини трагове нама непознатих људи и релативно непознате културе.

Он је најавио да ће Министарство културе и информисања обезбедити средства за наставак археолошких радова на локалитету до краја године, као и да ће пружити подршку будућим систематским истраживањима овог насеља из млађег неолита.

Такође, Вукосављевић је најавио и могућност да се локалитет Витковачко поље, када се стекну услови, укључи у капитални пројекат „Винча“ као интегрални део винчанске, технолошки најнапредније праисторијске културе на свету.

Пројекат „Винча“ уврштен је као стратешки пројекат Министарства културе и информисања. У њега ће бити улагана велика новчана средства у наредне три године, али верујем да ће и Витковачко поље, захваљујући овом открићу бити у прилици да се високо попне на лествици приоритета Министарства. То овај локалитет и ова врста историје заслужују, као и стручњаци из установа културе који су на томе радили, и који ће на томе радити и убудуће, рекао је министар културе.

У знак пажње за посвећеност и истрајност у свом послу, Вукосављевић је, у име Министарства, додатно финансијски стимулисао рад целокупног тима стручњака и сарадника на археолошком ископавању.

Ово је значајан дан за српску и светску археологију. Винчанска култура нам показује своје велике резултате и изгледа да смо на трагу и на локалитету који ће нам пружити још квалитетних налаза. Министарство културе ће учинити све да максимално помогне будућа истраживања и археолошке радове на овом подручју, закључио је Вукосављевић.

Руководилац археолошких истраживања Гордана Чађеновић и Сања Црнобрња Красић, која је пронашла фигуру, представиле су министру досадашња истраживања и најновија открића на локалитету.

Након посете локалитету министар је обишао Завичајни музеј Жупе, у којем се поред осталог чувају и чувене жупске венере: “Лејди оф Александровац” (Миладија), “Венус де Жупа” (Ружица), “Мадам де Витково” (Гроздана), као и “Мадам де Венчац”.

Ове фигуре богиње плодности биле су дело првих земљорадника који су насељавали ове просторе пре више од 6.000 година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here