Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Представници хуманитарне организације “28. јун”, једине добротворне организације са простора бивше Југославије која има консултативни статус при Уједињеним нацијама, говорили су у Женеви на заседању тог тела и осврнули се на значај заштите и очувања културног наслеђа на Косову и Метохији.

Директорка организације Јелисавета Томовић говорила је јуче на заседању 11. седнице Форума за мањинска питања УН о препрекама и проблемима са којима се суочавају Срби у јужној српској покрајини.

Како се наводи у саопштењу, Томовићева је говорила о грубом кршењу људских права које свакодневно преживљавају Срби на Косову и Метохији.

Представници организације “28. јун” предали су руководиоцу Форума петицију за очување српског културног наслеђа на Косову и Метохији, коју је потписало 150.000 људи.

“Српска мањина се суочава са толико екстремном дискриминацијом да смо чак и ми, као хуманитарна организација, били онемогућени да обезбедимо несметан пролаз хуманитарне помоћи преко границе и административног прелаза, уколико је она била намењена за Србе”, рекла је Томовићева обраћајући се представницима УН.

Истакла је да се представници организације надају да ће лобирање пред међународним органима на неки начин приморати регионалне актере да поступају са више такта, остављајући простора за деловање хуманитарног сектора.

Подсетила је да је на Косову и Метохији минирано, запаљено или у потпуности срушено 156 манастира и цркава из 12. и 13. века, који не представљају само српску културну баштину, већ благо читаве Европе и света и апеловала на сва тела при Уједињеним нацијама, а нарочито на Унеско, да заштити културни идентитет.

Хуманитарна организација “28. јун” је мултинационална организација која се бави хуманитарним, социјалним и филантропским радом.

У мају ове године постала је прва добротворна организација из бивше Југославије којој је додељен посебан консултативни статус при Уједињеним нацијама.

Основана је 2011. године, а регистрована 2012. године у Канади као непрофитна организација. Кроз различите пројекте који су реализовани прикупљено је више од 184 тоне хуманитарне, медицинске и помоћи у ванредним ситуацијама у вредности од преко 6,1 милиона долара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here