Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Демократски савез Косова покренуће иницијативу за изгласавање неповерења и збацивање владе коју води Аљбин Курти, само месец и по дана од њеног формирања. Курти је са места министра унутрашњих послова сменио Агима Вељијуа, потпредседника Демократског савеза, због како тврди ширења панике и инсистирања да на Косову буде уведено ванредно стање због коронавируса.

Према ономе што смо до сада гледали у косовској скупштини, Демократски савез имаће подршку пре свих странака из такозваног ратног крила.

У косовској скуптшини Аљбин Курти са својим покретом Самоопредељење имао је подршку једино Демократског савеза и неких посланика несрпске заједнице. У ситуацији када изгуби у подршку каолиционог партнера, онда Курти и његова странка остају усамљени.

Курти је сменио министра унутрашњих послова, што је уз разлике око укидање таксе, било довољно да Демократски савез одлучи да покрене процес опозива владе.

“Одлучили смо да ДСК покрене иницијативу за изгласавање неповерења и збацивања Куртијеве владе. Ризикујемо да нарушимо односе са САД-ом као последицу неукидања таксе, а и проблем који је настао отпуштањем министра Вељиуа супротно споразуму о влади”, рекао је Мустафа.

Аљбин Курти је касно синоћ одржао конференцију за новинаре и рекао да је његов коалициони партнер знао за намеру да ће да смени министра унутрашњих послова, који се по њему залагао за ванредно стање, мимо става владе.

Курти је рекао да нема повратка назад и да треба сачекати шта ће ДСК предузети.

За опозив владе потребан је 61 посланички глас. Ако до опозива дође, варијанте изласка из кризе су или широка техничка коалиција или нови избори.

У овој ситуацији, када влада полуванредно стање, избори су мање вероватни. Хашим Тачи би имао могућност да процени коме би понудио мандат за формирање нове владе.

Пред новом владом остали би исти изазови као и пред постојећом: спречавање ширења коронавируса, Специјални суд за злочине ОВК и наставак дијалога са Београдом.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here