Mesto za reklamu

30.01.2019.

Након јучерашње изјаве премијера Рамуша Харадинај да је могућ пад владе, на Косову се већ говори о изборима. Да ће влада пасти већ “сутра или најкасније следеће недеље“, верује и аналитичар Рамуш Тахири. За Ненада Рашића су избори очекивани и потребни Србима, док Слободан Петровић каже да је то најгоре решење у овом тренутку.

Према ранијим најавама, у Скупштини Косова сутра би на дневном реду требало да буде гласање о буџету. Још је нејасно хоће ли се Српска листа појавити, али оно што је извесно, бар по речима Рамша Тахирија, је да ће након расправе о буџету бити изгласано неповерење влади. Разлога за пад владе је бар десетак, каже Тахири за РТВ Ким.

„Прво нема сарадње између коалиционих партнера ДПК Кадрија Весељија и Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Влада је мањинска због тога што је иступила листа Српска. Чекамо усвајање 53 закона због тога што немамо довољан број гласова. Имамо општи штрајк свих професија, затим неспоразум са међународном заједницом и САД због тога што они траже да се укине такса на робу из Србије и БиХ и плус овде не долази ниједна делегација нити нас позивају да идемо вани, некако смо у неком ембаргу. И коначно дијалог је прекинут једнострано“, каже Рамуш Тахири објашњавајући разлоге за могући пад владе.

За разлику од Тахирија, Рада Трајковић не верује да ће влада Рамуша Харадинаја бити оборена.

“Ја заиста не верујем да ће пасти влада, пре бих рекла да ће Српска листа да се врати у парламент и да гласа за буџет”, каже Трајковићева”.

Превремени избори су очекивани расплет догађаја и они су добри за српску заједницу, сматра Ненад Рашић. За мене је очекивано, с тим што сам мислио да ће преживети гласање буџета које треба да буде наредних дана. Гледајући са српске стране избори су добри, јер би дали прилику другим реалнијим политичарима да створе механизме за останак Срба, јер садашњи представници не раде ништа“, каже за Ким Ненад Рашић.

О могућем паду владе и превременим изборима председник СЛС-а и посланик у Скупштини Косова је чуо у медијима, али сматра да је за то лош тренутак.

„Избори би у овом тренутку можда било најгоре решење. Има пуно ствари не само процес дијалога већ и друге ствари које су на чекању већ дуже време. Верујем да ће људи са већом подршком на изборима наћи решење које ће бити најбоље за наше грађање“, каже Петровић.

„Српска стварност“ / РТВ КИМ, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here