Mesto za reklamu

04.01. 2018.

Српске службе безбедности упозориле су колеге у највећим светским обавештајним агенцијама да косовски Албанци и њихови обавештајци планирају да на КиМ организују терористички напад и подметну “доказе” да би за то оптужили државни врх Србије и наше безбедносне структуре – сазнају “Новости”.

Како преносе наши извори, припрема за извођење овог монструозног сценарија већ је почела пласирањем информације у медијима у нашој јужној покрајини о наводним плановима српских обавештајних служби за напад на Косову. У њима се наши обавештајци оптужују да планирају да, у складу са одлуком Бироа за координацију рада служби безбедности “по узору на случај ‘Панда'” изведу напад на северу КиМ?!

Наши саговорници из безбедносног сектора објашњавају нам да је ово “медијска претходница” опасног плана који би могао да буде активиран у време великих верских празника или масовних окупљања. У том смислу, како наводе извори “Новости”, већ је оформљена мала група одабраних и поверљивих припадника Косовске обавештајне агенције, која већ месец дана планира и припрема ову акцију.

– Окупљају се у приватним кућама, али и у два луксузна хотела у Приштини, где разматрају различите сценарије – од подметања експлозива на шеталиште или у порту неког од српских манастира на велики празник, до ангажовања психички лабилне особе која би, наоружана ватреним оружјем или експлозивом, извела напад у аутобусу или у ресторану. Идеја је да атак изгледа као терористички акт са много жртава у некој посебно осетљивој српској средини – наводи наш извор.

Према оперативним сазнањима српских служби, редослед потеза потом би био овакав: после напада, а након брзе интервенције надлежних косовских служби, тамошња безбедносна агенција врло брзо би “открила” да је употребљен експлозив или оружје које су недавно донето из централне Србије. Саопштили би да су српске службе организовале, финансирале и извеле напад, уз одобрење државног врха Србије, како би оптужиле албанску страну да је неспособна да заштити грађане?!

– Циљ је да се створи утисак ефикасности и брзог реаговања институција такозване државе Косово, најпре у пружању помоћи повређенима, а затим и у откривању починилаца, што би довело до јачања подела међу Србима у јужној покрајини.

Београд би се, према том сценарију, оптужио да му је коначни циљ био да тај инцидент доведе до тога да Кфор опколи српске средине и тако, наводно, практично постави границе које би наша страна и тражила у процесу разграничења.

Наводно, и замисао Харадинаја је да овом акцијом створи јаз у српском народу на КиМ и обезбеди подршку дела српских политичких снага како би “обезбедио резервне играче” који би заменили Српску листу у случају да они напусте владу. Уз то, премијер привремених иституција власти у Приштини би, према нашим изворима, на овај начин успео да се реши Хашима Тачија и да га искључи из дијалога са Београдом тако што би га прогласио “Вучићевим саучесником у подели Косова”.

„Српска стварност“ / Радио К и М, Новости /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here