Mesto za reklamu

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава  Метјуом Палмером.

19.10.2018

„Имали смо отворене, озбиљне и конкретне разговоре о важним питањима за нашу земљу, а највише речи било је о питању Косова и Метохије и покушају формирања војске Косова“, изјавио је председник Вучић, након састанка.

Палмер је рекао је да САД подржавају трансформацију КБС у косовску војску и назначио да је то „трансформација за коју ће бити потребно време“.

Током заједничке конференције са председником Србије Александром Вучићем, на питање новинара да ли су САД прећутно подржале трансформацију КБС у косовску војску, Палмер је одговорио:

„Задржавамо тај став. То је трансформација којој ће требати значајно доста времена и ми веома пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини, како бисмо подржали трансформацију и осигурали да се то одвија на начин који ће допринети региону и стабилности.“

„Задовољни смо што људи у америчкој администрацији желе да чују наше ставове и што о свему можемо да разговарамо. Јасно је да немамо исте ставове по питању Косова, али Србија жели наставак дијалога, и сагласни смо са САД да је неопходно постизање компромиса“, истакао је председник Вучић и додао да је америчком званичнику изнео ставове Србије, када је реч о косовској војсци, и више пута замолио, и указао на чињеницу да формирање војске не стоји ни у једном међународном документу, од Резолуције 1244, преко Бриселског споразума, до договора са НАТО где се јасно дефинише понашање безбедносних снага – да не могу бити ангажоване без сагласности НАТО и српске заједнице на Косову и Метохији.

“Ми молимо америчке партнере да разумеју позицију Србије, ако већ не можемо да објаснимо Албанцима до какве штете и трагедије то може да доведе”, рекао је председник Вучић и нагласио да верује да ће САД разумети српске молбе и да ће разумети да би формирање косовске војске могло да угрози мир и стабилност и доведе до озбиљних последица.

„Зато је важно да се са САД разговара и да се граде партнерски односи и односи поверења“, истакао је председник Србије.

“Наши билатерални односи су бољи и желим да верујем да ће и у будућности бити само бољи јер би то било од интереса за Србију, а још много тога можемо да учинимо у привлачењу инвеститора из САД, као и у владавини права”, закључио је председник Вучић.

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер истакао је подршку САД  дијалогу Београда и Приштине, како би дошло до пуне нормализације односа.

“Имали смо опсежне разговоре у вези са билатералним односима, стварима које можемо заједно да урадимо и ојачамо односе. Разговарали смо опсежно о америчкој подршци европском путу Србије”, пренео је заменик помоћника државног секретара САД, након разговора са председником Вучићем. Он је додао да САД подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у косовску војску.

“То је транзиција којој ће требати много времена и ми веома пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини како бисмо подржали транзицију, како би се осигурало да се то одвија на начин који ће доприносити региону и стабилности”, навео је Метју Палмер.

Вашингтонски дипломата срео се и са председницом Владе Аном Брнабић, са којом је имао вербални окршај око косовског питања на маргинама Инвестиционог самита о Западном Балкану, недавно одржаног у Лондону.

 

Премијерка Брнабић и сада је саговорнику изразила снажан протест поводом хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и напада на српске званичнике, цивиле и новинаре од стране приштинске полиције. Она је такође истакла да Србија од међународне заједнице очекује осуду насиља приштинских безбедносних снага.

О драматичним дешавањима на северу КиМ и упаду и насиљу РОСУ у Косовској Митровици, Палмера је у четвртак из прве руке обавестио и Марко Ђурић. Они су се сагласили да неспоразуме треба решавати дијалогом и да провокације нису у функцији регионалне стабилности.

„Српска стварност“ / председник.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here