Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

И овом приликом на Конференцији за медије у Палати Србија новинари су били у прилици да питања постављају унапред, само електронски, без присуства самом догађају.На питања су одговарали епидемиочози Др Предраг Кон, шеф стручног тима, др Кисић Тепавчевић и Др Срђа Јанковић.  

После понављања података о најновијој епидемиолошкој ситуацији епидемиолог др Предраг Кон, шеф стручног тима је објаснио зашто је размишљао да оде са чела тима епидемиолога, а одустао је, каже од повлачења након разговора са председником Александром Вучићем.

Кон је рекао да га је, поред неоснованих критика и безобразлука, дубоко погодио и захтев Синода СПЦ, јер негира све што је у борби против короне до сада постигнуто у настојању да се спасу животи грађана Србије.

Истакао је и да без подршке председника не би остао на челу епидемиолошког тима.

“Без снажне подршке председника Србије и власти ове земље не бисмо могли ништа да урадимо, осим да причамо”, рекао је Кон новинарима.

“Ја сам на свом фејсбук налогу написао једну поруку након што сам био изложен озбиљним критикама које нису биле само критике, већ и напади на укупан рад, како мене тако и стручног тима, написао сам да заиста треба да преузме неко ко то може боље да ради, јер је тај ниво безобразлука превазишао оно што би могло да се прихвати”, рекао је Кон.

Поред тога, дубоко ме погодила молба синода СПЦ, о којој ћемо још причати, једноставно што потпуно на неки начин негира све оно што је досадашњи покушај да се спасу животи.

Осетио сам онда потребу да треба да се склоним, рекао је.

После позива председника на разговор јасно је да своју професионалну обавезу имам и да сам је свестан потпуно.

Литургије о Васкрсу – струка је јасна, свако окупљање је ризик:

Став струке по питању кретања за Васкрс је једногласан и потпуно јасан – било какво окупљање и понашање које ће да повећа ризик за наставак инфекције је нешто што је висок ризик за генерално здравље популације, поручила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

“Ту немамо никаквих компромиса. Стручно медицинско мишљење засновано на доказима је врло јасно”, рекла је Кисић одговарајући на питање медија.

Она је истакла да су свака недеља и сваки дан кључни, све до момента када укупан број новооткривених случајева континуирано буде – нула.

У складу са тим треба и да се понашамо, нагласила је Кисић.

“Васкрс је најрадоснији хришћански празник и сви му се увек радујемо. Ове године је специфична ситуација и изгледа да нам никада више вере, воље и снаге није потребно да се понашамо у складу са тим да сачувамо себе и најближе”, истакла је она.

Кисић је додала да је много вере и снаге сада потребно да се колективно понашамо онако како је најбоље за нас и наше најмилије.

Др Срђа Јанковић додао је да “није теолог, али да не зна шта је више хришћански него штитити ближњег свог од потенцијалне смрти и болести”.

Одговарајући на питање медија када су узети узорци тестираних које је струка данас саопштила, Кисић Тепавчевић  је рекла да постоје појединачни случајеви за које на резултате чека више дана.

“Разумемо нестрпљење свих којих чекају резултате и чинимо све напоре да се тестирање максимално убрза. Доста тога смо до сада постигли са повећањем капацитета лабораторија и особа које раде ову врсту тестирања”, рекла је Кисић.

У домовима позитивно на корону 208 корисника и 30 запослених:

У установама социјалне заштите је корона вирус откривен код 208 корисника и 30 запослених, изјавила је Кисић Тепавчевић.

Каже да је корона вирус пријављен у дому за смештај старих Стара пруга у Умци, дому Доживети стоту у Земуну, ГЦ Ниш, дому за старе Нана у Београду, дому за ометене Блаце, Дому за старе Кулина, дому за старе Смедерево и дому за старе Ескупап центар у Нишу, рекла је она.

Такође, корона вирус је пријављен у Центру за заштиту одојчади и деце у Београду, дому за старе Сунчев брег у Београду, градском центру за социјални рад Нови Београд и ГЦ Београд услуга помоћ у кући, додала је Кисић Тепавчевић.

Још увек смо усред епидемије, спремни за други талас:
Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да се размишља о томе да се корона вирус може вратити на јесен, и на зиму, али да треба прво да изађемо из овог да би могли да размишљамо о другом таласу.

Кон је, на конференцији за штампу, на питање шта држава намерава да уради, пошто је најављена могућност да корона вирус може да се врати у једном или другом облику на јесен, рекао да се причало о томе да ће вирус преживети лето, било тако што ће отићи на јужну хемисферу, што ће потпуно да се притаји, да врши прокужавање становништва без симптома.

Он је нагласио да је доста урађено на припреми друштва везано за епидемије, и да ће врло вероватно у будућности на томе да се ради.

„Ово је озбиљна опомена. Било је разговара, али не планирања, јер смо још увек усред епидемије. Морамо прво да изађемо из овог да размишљамо о другом таласу. У сваком случају број респиратора у односу на претходни период значајно је поправљен. Имамо у резерви респираторе. Мислим да је о томе довољно размишљано, и да ће за други талас који је обично нижи од првог капацитети бити довољни“, истакао је Кон.

Рекао је да ће током лета добијати низ података који се припремају, најавивши да ће се радити серија епидемиолошких студија.

„Имаћемо низ тестова који ће у међувремену бити урађени, правилније ћемо моћи да процењујемо колико је становништва имунизирано. Пратићемо развој вакцине за будућност, а везано за терапију пратиће је клинички лекари“, казао је он.

О просторним капацитетима који су сада затегнути, према његовим речима у перспективи ће се размишљати више него до сада у вези инфективних болести.

Епидемиолошка ситуација се може променити за дан:

Кисић Тепавчевић изјавила је да се епидемиолошка ситуација може променити за дан и да се не смемо опустити, већ учинити све напоре да се што пре изборимо са епидемијом корона вируса.

Стога се, истиче, не може прогнозирати ни када би могло да дође до релаксације прописаних мера.

Одговарајући на питања на конференцији у Палати Србија рекла је да без обзира што стално истичу да су задовољни током епидемијске криве, појединачни случајеви и појачано оболевање у одређеним групама, као и смртни исходи, показују да се епидемиолошка ситуација може променити из дана у дан.

“Не смемо да се опустимо. Сада треба највише снаге, воље и жеље да имамо да учинимо све напоре да се што пре изборимо са овом епидемијом”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Искуство из геронтолошких центара, као и из појединих делова земље, опомињу колико брзо може да дође до непредвиђених ситуација и отварања жаришта ако попусти било која карика, упозорила је данас Кисић Тепавчевић и додала да зато сада не може да каже тачан датум када ће доћи до релаксирања мера.

“До када ће и шта трајати и када ће бити релаксиране мере, то не можемо са сигурношћу да кажемо када је реч о тачном датуму”, рекла је Кисић Тепавчевић одговарајући на питања новинара.

Каже да је свакако сигурно да, ако се и даље будемо одговорно и савесно придржавали мера и ако не буде више ексцесних ситуација, можемо очекивати да ће ускоро доћи до силазног тока на кривуљи епидемије и да се назира креја наше борбе са корона вирусом.

“Али, смо доста опрезни у било каквим предвиђањима јер знао да се ситуација може значајно променити ако се деси нека непредвиђена ситуација, коју смо могли да спречимо”, рекла је она.

Такође, додаје да се по питању корона вируса у Србији не може изузети ниједан део наше земље и да вирус увек пронађе пут до осетљивих особа.

Кисић Тепавчевић је истакла да ми нисмо пасивни посматрачи епидемиолошке кривуље већ да од нас зависи њен изглед. Закључила је да у неким деловима земље имамо стабилнију ситуацију и трендове пада броја заражених, али да нас искуство из геронтолошких центара опомиње колико брзо може да се отвори жариште.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here