Mesto za reklamu

Председник Републике Србије г. Александар Вучић примио је у Председништву Републике Србије Његово Блаженство Патријарха антиохијског и свега Истока г. Јована и Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја.

  1. Октобар 2018.

У срдачном и пријатељском разговору поглавар древне православне цркве на Блиском истоку упознао је председника Вучића са искушењима кроз која је током ратних година пролазио православни народ Сирије и нагласио историјску блискост и повезаност Антиохијске и српске патријаршије, као и задовољство вишедневном посетом Србији.

Патријарх Јован Х се нарочито захвалио председнику Вучићу на личном ангажовању и посвећености коју је доскора као председник Владе, а одскоро као председник Републике, пружао и пружа СПЦ.

Председник Вучић је изразио наду да ће народ Сирије у будућем периоду осетити благодети мира и слободе, те да ће ратне патње и страдања остати у прошлости. Посебна тема разговора председника са двојицом патријараха био је тежак положај српског народа на Косову и Метохији.

Председник је упознао Његово блаженство са позитивним резултатима реформи које се спроводе у Србији и истакао значај јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, који ће бити обележен током 2019. године, а којом приликом ће Храм Светог Саве, са окончаним радовима на другој фази мозаика, засијати новим сјајем.

Сусрету председника и двојице патријараха присуствовали су Високопреосвећени митрополити Акре г. Василије, Њујорка и Северне Америке г. Јосиф, митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Преосвећени епископи бачки г. Иринеј, шумадијски г. Јован.

На крају сусрета размењени су пригодни поклони.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here