Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Подела Косова и нове границе, о чему неки говоре, за Српску православну цркву и за већину становништва нису прихватљиво решење, јер Србија без Косова и Метохије није Србија, изјавио је патријарх српски Иринеј у интервјуу за руску агенцију “РИА Новости”.

“Као човек када му изваде срце, он више није жив човек”, рекао је патријарх током посете Москви.

Истакао је да је став Србије и СПЦ да се у потпуности поштује Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244, да се осигура албанском народу пуна слобода и аутономија, али да територија Косова и Метохије остане у оквирима Србије.

“То је став наше цркве, а тај став је формулисао и недавни Свети архијерејски сабор СПЦ”, рекао је патријарх, преноси Спутњик.

Осврнуо се и на питање стварања “нове цркве” у Украјини, рекавши да тек предстоји да се види до чега ће та подела довести и какве ће бити крајње последице.

“Нажалост, већ су одређене последице очигледне и плодове те поделе осећамо”, истакао је патријарх српски.

Упитан да прокоментарише хоће ли српски манастир Хиландар на Светој Гори, који се налази под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, признати нову Украјинску православну цркву, патријарх је рекао да Српска православна црква не располаже новим информацијама о томе и да се нада да ће тамошњи монаси остати при ставу који заступа и СПЦ.

„Српска стварност“ / РИА Новости, Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here